Festival divje hrane Zeleni kras

Datum: 18 april 2024

Spoznavanje užitnih samoniklih rastlin, povezovanje gostinskih ponudnikov, prenos znanja in ozaveščanje prebivalcev o koristih in uporabi divje hrane bodo v središču majskega Festivala divje hrane Zeleni kras. Po predavanju o užitnih in divjih rastlinah za splošno javnost in sklopu treh izobraževalnih delavnic za gostinske ponudnike se bo festival 18. maja zaključil s kulinaričnim doživetjem, POP-UP večerjo »Divja hrana na krožniku« v pivškem Parku vojaške zgodovine (PVZ). Organizatorji – RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna ter Visit Postojna želijo s festivalom kot nadgradnjo dogodka Čemaževi dnevi celovito nasloviti kulinarično ponudbo destinacije Zeleni kras.

 

PROGRAM FESTIVALA DIVJE HRANE ZELENI KRAS 2024

 

IZOBRAŽEVALNA DELAVNICA ZA SPLOŠNO JAVNOST

Sobota, 11. 5. 2024 - Užitne in divje rastline

Kje: pod kozolcem Toplar pri Belskem 

Kdaj: od 16. do 19. ure

Jože Podboj, determinator svetovalec in velik poznavalec užitnih divjih rastlin ter gob nam bo skozi predavanje približal užitne divje rastline, ki jih bo mogoče tudi videti ter se seznaniti z njihovo pripravo. Pri tem mu bodo na pomoč priskočile članice Turističnega društva Pudgura, ki bodo v ta namen pripravile nekaj »divjih« jedi, katere bo možno tudi poskusiti. Slednje so del dediščine naših prednikov, ki so jih uživali ob večjih praznikih in tudi vsakdan. 

 

V Bistro Perspektiva (Veliki otok 44b, Postojna) bomo med 13. in 15. majem izvedli TRI IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE ZA GOSTINSKE PONUDNIKE. Udeležba na delavnicah je za gostinske ponudnike brezplačna. Obvezna prijava in potrditev na e-mail: info@zelenikras.si.

Ponedeljek, 13.5.2024 - Divja hrana s chefom Markom Pavčnikom

Kje: Bistro Perspektiva, Veliki otok 44b, 6230 Postojna

Kdaj: med 16. in 20. uro

Marko Pavčnik, slovenski kulinarični divjak z dušo, je svojo strast do divje hrane uspešno implementiral v vsakodnevno ponudbo Restavracije Pavus - Grad Tabor Laško. Trdno je prepričan, da je ravno divja hrana tisto, kar daje njegovim krožnikom pestrost in drugačnost, njemu samemu pa navdih.

Gre za aktivni kuharski tečaj, kjer se bodo udeleženci naučili vse o:

  • nabiranju, uporabi in shranjevanju divjih rastlin,
  • nevarnostih uporabe divje hrane in kako se jim izognemo,
  • kako kombinirati divjo hrano z ostalimi živili in surovinami in
  • nekaj idej kako do rednih nabiralcev.

Marko bo na delavnico prinesel sveže nabrane divje rastline iz katerih bodo udeleženci pod njegovim vodstvom, z uporabo različnih kuharskih tehnik, skuhali dve predjedi, eno glavno jed in eno sladico ter jih seveda tudi pojedli. Kaj se bo kuhalo sporoči dva tedna pred delavnico, ko bo videl, kaj bo narava takrat ponudila.

Več informacij:

Spletna stran: www.pavus.si

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ys83Gm_PljY

 

Torek, 14.5.2024 - Divjačina z Matičkom

Kje: Bistro Perspektiva, Veliki otok 44b, 6230 Postojna

Kdaj: med 16. in 20. uro

Matjaž Erzar – za prijatelje Matiček - je lovec in kuharski mojster, kulinarični dopisnik glasila Lovec in avtor knjige Divjačina. Leta 2001 je odprl svojo gostilno Pr’ Matičku, v kateri (odvisno od letnega časa) nudi polhe, jelena, medveda, gamsa …

Na delavnici bo predstavil potek in pripravo divjačinskih jedi - od odstrela, postopek obdelave in higiene divjačinskega mesa, povedal vse o zorenju, prikazal izkoževanje in razsek enega kosa divjačine ter udeležencem zaupal drobne skrivnosti in dobre prakse ter recepte. Skupaj z udeleženci bodo pripravili nekaj jedi. Kaj točno, je odvisno od tega, kaj bo takrat ulovil, ker se ravno začenja sezona lova. Podal bo tudi nekaj statistike o divjačini ter o izdelavi suhomesnatih izdelkov, če bodo poslušalci to želeli.

Več informacij:

Spletna stran: http://www.prmaticku.si/

 

Sreda, 15.5.2024 - Izobraževalna demonstrativna delavnica veganske in zdrave prehrane

Kje: Bistro Perspektiva, Veliki otok 44b, 6230 Postojna

Kdaj: med 16. in 20. uro

Erik Božič, Bistro Maha & Maha integrativna medicina, Ljubljana

Erik Božič je večkrat nagrajeni chef z mednarodnimi izkušnjami. Vodil in sodeloval je pri odpiranju in razvijanju projektov/restavracij v Angliji, Franciji, Monaku, Italiji in Španiji. Specializiran je za trajnostno in rastlinsko kulinariko, nabral pa si je tudi nekaj izkušenj z osebnih kuharstvo z HNWI klientelo. Trenutno se sicer bolj fokusira na razvoj prehranskih programov ter svetovalno delo, tako glede priprave hrane kot tudi poslovno-strateško.

Vsebina delavnice:

  1. razumevanje in oblikovanje rastlinske ("plant based") prehrane znotraj rednih menijev (teoretično, skozi vse aspekte: komunikacijsko-marketinško, poslovno, ter "hands-on" v kuhinji)
  2. demonstracija praktičnih in ekonomičnih jedi ter receptov - bolj tradicionalna, domača kuhinja (praktična demonstracija)
  3. demonstracija praktičnih in ekonomičnih jedi ter receptov - trenutni trendi iz tujine (praktična demonstracija)
  4. filozofija trajnostne kulinarike ter ekonomika poslovanja z nišnimi storitvami znotraj gostinskega sektorja (zavedanje okrog organskih odpadkov, kreativni načini zmanjšanje slednjih, prakse sodelovanja s kmeti po mojih izkušnjah iz tujine)
  5. Debata: vprašanja in odgovori

Več informacij:

Erik Božič

Facebook

Bistro Maha

Kulinarično doživetje »Divja hrana na krožniku« na POP-up lokaciji

Kje: Park vojaške zgodovine Pivka(Kolodvorska 51, 6257 Pivka)

Kdaj: od 18. do 21. ure

Glavni kulinarični dogodek Festivala divje hrane na Zelenem krasu 2024 bo predstavljala POP-UP večerja »DIVJA HRANA NA KROŽNIKU«, v soboto, 18. maja 2024 ob 18. uri na prav posebni lokaciji, in sicer v paviljonu A Parka vojaške zgodovine Pivka (Kolodvorska 51, 6257 Pivka). Na ta dan namreč praznujemo Mednarodni dan muzejev, zato bomo z letošnji kulinarični dogodek organizirali med muzejskimi eksponati največjega muzeja v Sloveniji.

Pri pripravi menija bodo gostinski ponudniki uporabili lokalne in sezonske sestavine ter sestavili izvrstne jedi, ki so postavile nov mejnik kulinarične ponudbe Zelenega krasa.

 

5-hodni meni na temo divje hrane bodo zakuhali štirje gostinci destinacije Zeleni kras:

Pita s ščuko in divjim zelenjem (Bistro Štorja)

Čemažev raviol (EkoTurizem Hudičevec)

Drožburger (Oštarija Bolk)

Divji ulov (Florjan Žnidaršič)

Sprehod po gozdu (Bistro Štorja),

Jedi bod pospremila vrhunska izbrana vina Pasji rep iz Vipavske doline.

Za spajanje vina in hrane bodo poskrbeli sommelierji iz Bistro Štorje, med katerimi je tudi Miralem Junuzović (Bisto Štorja), prejemnik naziva najboljši Sommelier/natakar 2023 po izboru Gault&Millau Slovenija 2023.

Ker je število gostov na butičnem dogodku omejeno, so prijave obvezne. Prijave zbiramo do petka, 10. maja 2024 oz. do zapolnitve mest na mail info@zelenikras.si.

Cena kulinaričnega doživetja znaša 69 eurov na osebo.