Pohod od Šteberka do Karlovice

2018-09-09

Organizator: TD Cerkniško jezero

Cerkniško jezero včasih prekriva voda, včasih pa ne, zato smo se odločili speljati pohod po poteh ob tem našem biseru. Pohod bomo pričeli v Podšteberku (uradno del vasi Lipsenj) in se podali najprej k ostankom Šteberškega gradu. Pot bomo nadaljevali po nekoč grajski poti, ki vodi mimo izvira Štebrščice oz. nekoliko kasneje Lipsenjščice proti cerkvi sv. Štefana. V križišču se naša pot prične vzpenjati na hrib nad Lipsenjem, na katerem je nekoč stala cerkev sv. Roka. S hriba se spustimo navzdol do asfaltne ceste in pot nadaljujemo čez vas Goričice. V vasi lahko vidimo okoli 200 let staro hišo s slamnato streho, ki priča o arhitekturi tistega časa. Po poti, ob kateri nas spremlja drevored hrušk, kmalu pridemo nad izvir potočka Goričice. Do Gornjega Jezera nas pot nato vodi skozi gozd in v lepem vremenu se nam pri prvi hiši ponudi lep razgled na Julijske Alpe.

 

Na Gornjem Jezeru se pot usmeri proti vasi Laze. Med potjo do Laz prečkamo Stržen – jezersko reko, ki izvira v Obrhu in Cemunu (to sta glavna izvira, manjši je še Laški studenec). Ob poti raste biček, iz katerega lahko izdelamo prav prikupne »jezerske račke«.

 

Nad vasjo Laze gremo po gozdni cesti dalje ob Cerkniškem jezeru. Po bližnjici, ki je na začetku lepo tlakovana s kamenjem, krenemo proti Otoku. Približujemo se neposrednemu robu Cerkniškega jezera, prav nad izvirom Tresenec, ki je dobil ime po mrzli vodi.

Pot nas vodi skozi vas Otok, ki velja za edino otoško vas v državi. Ko prehodimo otok, pridemo do mostu, ki povezuje polotok Drvošec. Med potjo k Ribiškemu kotu se nam ponujajo najlepši razgledi po gladini Cerkniškega jezera proti Slivnici.

 

V križišču poti v Ribiškem kotu se nam odpre pogled na še zadnji del jezera proti ponikalnicama Velika in Mala Karlovica, proti Dolenjemu Jezeru in neposredno na desni strani na nekdanji otok Gorica. Naša pot se nadaljuje po panoramski cesti pod vznožjem mogočnih javorniških gozdov. Na pečini pod cesto, tik pred križiščem gozdne ceste proti Dolenji vasi, ležijo še vidni temelji grajskega obzidja gradu Karlovec. Pečino obdaja širok obrambni jarek. Z grajske ploščadi gradu Karlovec se nam pogled odpre na ponikalnici Velika in Mala Karlovica. Pred Veliko Karlovico je postavljena zaščitna ograja za lovljenje naplavljenega lesa.

 

Pot se nadaljuje proti Dolenji vasi, kjer levo pod Tržiščem (prazgodovinska naselbina) pridemo do prostorov društva Lovrenc, društva ljubiteljev narave, konj in tradicije iz Dolenje vasi. Tu je zaključek našega 6-urnega pohoda od gradu Šteberk do gradu Karlovec, v dolžini približno 20 km. Do parkiranih vozil na izhodišču bo vozil avtobus.

 

Kdaj in kje: Na daljši pohod (21 km) se bomo podali ob 9:00 izpod ostankov gradu Šteberk v Podšteberku poleg Lipsenja ob Cerkniškem jezeru. Na krajšega pa dve uri kasneje, ob 11:00 iz Ribiškega kota na Cerkniškem jezeru (Dolenje jezero).

Trajanje pohoda: 21 km – iz Podšteberka (Lipsenj) 6 ur, 8 km – iz Ribiškega kota dobri 2 uri

 

Zahtevnost: iz Podšteberka srednje zahtevna (zaradi same dolžine pohoda); iz Ribiškega kota lahka

 

Oprema: primerna obutev (pohodniški čevlji), palice

 

Dodatne informacije: TIC Cerknica, tic@notranjski-park.si, info@cerknisko-jezero.si, 01 709 36 36 (TIC), www.notranjski-park.si. Prijave niso obvezne so pa zaradi boljše organizacije zaželene.