Kulinarika

PORBIKS_fotoBorutKra__evec.jpg

Porbiks

V Loški dolini je fižol dobro obrodil. Sadili so naslednje sorte fižola: rdeč fižol, lišček, sivček in koks. Ko je dozorel, so ga pobrali in sušili na ostrnicah. Posušenega so na podu v skednju omlatili s cepci. Nato so ga dali na rajtar, da so ločili zrnje od luščin. Ob dolgih zimskih večerih so stare mame in otroci trebili fižol.

Preberi več

PRESNO_ZELJE_fotoBorutKra__evec.jpg

Presno zelje

Jeseni je na njivah vedno nekaj zeljnih veh, ki niso primerne za ribanje in kisanje ali pripravo zeljne solate. Lahko pa jih porabimo za pripravo presnega zelja. Enolončnico lahko jemo skupaj s kruhom.

Preberi več

Kaura

Kaura je najznačilnejša jed Loške doline. Mogoče je to zaradi preproste priprave, enostavnih osnovnih sestavin, ki so bile na voljo skoraj celo leto, ali pač zato, ker je dobra. Nekoč so jo kuhali v krušni peči, v loncu, ki so ga zjutraj postavili v peč, ko so se vrnili z dela na njivi, pa je bila kaura kuhana.

Preberi več

Kislo zelje

Kislo zelje je bilo na domačih jedilnikih zagotovo vsak teden. Ker ga je običajno od kosila kaj ostalo, so ga imeli še za popoldansko malico. Sicer pa drži, da je zelje še boljše, če nekaj časa stoji. Poleg si lahko privoščite klobaso ali pa z ocvirki zabeljene krompirjeve žgance. 

Preberi več

Ješprenj

Ječmen je žitarica, ki so jo sejali skoraj pri vsaki hiši za krmo živali, oluščen ječmen – ješprenj pa za prehrano ljudi. Ješprenj je bil na jedilniku vsak teden. Dober je z zelenjavo, okusnejši pa je, če vanj stopi »pujs«.

Preberi več

TRGANCI_Z_ZELJEM_fotoBorutKra__evec.JPG

Trganci z zeljem

Trganci z zeljem so prišli v našo dolino s priseljenci iz Međimurja. To je lahko samostojna jed, saj je dovolj nasitna. Postrežemo jo s solato ali ponudimo kot prilogo.

Preberi več

PRECVRTA___UPA_fotoBorutKra__evec.JPG

Precvrta župa

Precvrta župa oziroma juha je hitro pripravljena okrepčilna jed še iz časov naših starih mam.

Preberi več