Park vojaške zgodovine Pivka

Park vojaške zgodovine je muzejsko turistično središče, ki vas popelje v razburljivo polpreteklost. Na ogled so bogate zbirke lahkega in težkega orožja iz II. svetovne vojne in obdobja povojne Jugoslavije. Najbolj zanimiva je razstava o nastanku slovenske države in vojni za njeno samostojnost leta 1991. V tem največjem muzejskem kompleksu v Sloveniji boste stopili v čisto pravo vojaško podmornico.

Po Krožni poti vojaške zgodovine

AKTIVNO, KOT IZURJENI VOJAKI

Vznemirljiva pot vas popelje od bogate zbirke tankov in topov v diverzantsko podmornico, v podzemno utrdbo in mimo energetskih točk po sledeh zgodovinskih bitk.

Krožna pot vojaške zgodovine povezuje Park vojaške zgodovine, italijansko podzemno utrdbo Alpskega zidu na Primožu, Šilentabor nad vasjo Zagorje in vas Narin, od koder vodi pot nazaj v Park vojaške zgodovine. Pot, dolgo 15 kilometrov, bomo prehodili v štirih urah, celotno doživetje pa bo skupaj trajalo osem ur.

Pot se začne v Parku vojaške zgodovine, muzejskem turističnem središču, ki ponuja edinstven vpogled v bogato vojaškozgodovinsko dediščino Slovenije s posebnim poudarkom na vojni za obrambo samostojnosti leta 1991. Zbirko tankov, topov in oklepnih vozil dopolnjuje več razstav, največ zanimanja pa zbujata podmornica P-913 Zeta, ki si jo bomo ogledali tudi odznotraj, ter nemška vojaška parna lokomotiva 33-110, ki je največji in najtežji eksponat v Parku.

Iz Parka nas pot po kratkem vzponu pripelje na nekdanji vojaški poligon na Koti 110 (613 m), kjer so med prvo svetovno vojno zgradili sistem strelskih jarkov in izkopali kaverno z namenom usposabljanja enot, ki so se pripravljale na boj na soškem bojišču.

S Kote 110 vodi stara vojaška cesta do vrha Primoža (718 m), na katerem se nahaja mogočna podzemna topniška utrdba Alpskega zidu, ki so jo zgradili Italijani v obdobju med obema vojnama. Utrdba obsega kar 500 metrov podzemnih rovov, kjer si bomo ogledali ohranjene ostanke bojnih položajev, skladišč streliva in bivalnih prostorov. Okoli vrha Primoža so tudi močne energetske točke, ki so za obiskovalce zelo privlačne.

S Primoža se pot spusti v dolino Dule, po kateri naj bi po izročilu potekala stara rimska cesta, nato pa se začne blag vzpon do Šilentabra (715 m). Z vrha, kjer je bila v času turških vpadov sezidana največja utrdba na Slovenskem, bomo občudovali čudovit razgled na okolico.

S Šilentabra bomo pot nadaljevali proti turistični vasi Narin in si ob krajšem počitku pred povratkom v Park vojaške zgodovine privoščili še okusno domačo malico na turistični kmetiji.

Program vključuje: 

  • vstopnino in voden ogled Parka vojaške zgodovine,
  • ogled notranjosti podmornice         
  • ogled kaverne in podzemne utrdbe na Primožu        
  • voden pohod po 15 kilometrov dolgi Krožni poti vojaške zgodovine v spremstvu profesionalnega lokalnega vodnika
  • toplo malico na turistični kmetiji. 

Info

DMO Zeleni kras
Prečna ulica 1
6257 Pivka
Slovenija

T: 00386 5 7212 249
E:
www.zelenikras.si

Dodaj v moj izlet

Najboljši čas za obisk

april-oktober

Posebnosti

obisk notranjosti podmornice

Trajanje

8 ur

Cena

od 56,00 € evrov/osebo (najmanj 10 oseb), od 80,00 €/osebo (najmanj 4 osebe)

VEČ INFORMACIJ

IZBERITE NEPOZABNADOŽIVETJA