Pivška dolina in njena raznolika dediščina

SKRIVNOSTI NARAVE IN NEKIH DRUGIH ČASOV

Kaj imajo skupnega presihajoča jezera in podmornica, grad na hribu in furmanska domačija? Z lokalnim vodnikom boste spoznali tudi ozadja znamenitosti Zelenega krasa.

Med celodnevnim izletom po Pivški dolini boste doživeli pravo podobo te mehke kraške pokrajine, ki so ji zgodovino in tradicijo krojili različni narodi in vojske. Pivka, nekoč trg ob južni Dunajski železnici, s svojo širšo okolico danes ponuja številne priložnosti za raziskovanje prav posebne kulturne in naravne dediščine.    

Potovanje z lokalnim vodnikom bomo začeli v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi pri Pivki, kjer je na ogled sodobna predstavitev tega kraškega fenomena. Spoznali bomo geološke, krasoslovne in hidrološke značilnostih doline Pivke, prilagajanje življenja tukajšnjih ljudi na občasno preobilje vode in sušna obdobja ter nastajanje in izginjanje vseh sedemnajstih presihajočih jezer. Pritegnila vas bo pestrost živega sveta v dolini Pivke, ki ga najdemo v različnih ekosistemih: v jamah, gozdu, grmičevju ter suhih in mokrotnih kraških travnikih. V tem majhnem, a privlačnem muzeju se etnološke vsebine na zanimiv in poučen način prepletajo z naravoslovnimi.

Le nekaj kilometrov stran, v Parku vojaške zgodovine v Pivki, nas edinstveno muzejsko doživljajsko središče vabi na spoznavanje bogate vojaškozgodovinske dediščine Slovenije. Poleg ene največjih tankovskih artilerijskih zbirk v tem delu Evrope, ki jo bogatijo najdragocenejši primerki topov in oklepnih vozil, ki so ostali v Sloveniji iz obdobja II. svetovne vojne, hladne vojne in slovenske osamosvojitvene vojne 1991, je obiskovalcem na ogled tudi zbirka petih letal iz kar štirih držav. Najatraktivnejši eksponat parka je diverzantska podmornica P-913 Zeta. Gre za manjšo jugoslovansko podmornico, ki si jo bomo ogledali tudi od znotraj in tako spoznali skrivnostni svet podmorničarjev. Zbirke dopolnjuje sodobna muzejska postavitev, posvečena slovenskemu osamosvajanju.

Po kosilu v Kantini Pivka, ki je urejena v značilnem vojaškem slogu, sledi krajša pot v smeri Ilirske Bistrice do gradu Prem, ki leži na hribu nad vasjo Prem. Grad Prem sodi med starejše gradove na Slovenskem. Prvič se v uradnih virih posredno omenja že leta 1213. Prvi lastniki gradu so bili Devinski gospodje. Družina Devinskih je leta 1399 izumrla, v nadaljnjih stoletjih se je na gradu zvrstilo večje število lastnikov, med njimi Walseeji in Hallerji, Habsburžani in knezi Porcia iz Furlanije. Leta 1927 je grad kot razvalino kupil tržaški zdravnik Bruno Zucculini in si na njem uredil poletno rezidenco. Danes je grad obnovljen v slogu, ki ga je vanj vnesel zadnji lastnik. Ogledali si bomo grajske prostore z različnimi muzejskimi zbirkami.

Naša zadnja postojanka bo kamnoseška vasica Kal, kjer nas gostoljubni gospodarji Šobčeve domačije pričakajo z zanimivimi zgodbami starih časov. Stoletja je vasica nudila gostoljubje tovornikom, prekupčevalcem, furmanom in kontrabantarjem, ki so se v njej ustavljali na svojih poteh med notranjostjo dežele in morjem. Tu je med svojimi tihotapskimi potmi rad postal sam Martin Krpan, čigar zanimivim zgodbam bomo prisluhnili ob šilcu domačega brkinskega slivovca ali sadjevca.

Program vključuje:

  • ogled Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer
  • dobrodošlico v Kantini Pivka – čaj/kava, sladica
  • ogled Parka vojaške zgodovine (z ogledom notranjosti podmornice)
  • kosilo v Kantini Pivka (dva hoda)
  • ogled gradu Prem
  • ogled Šobčeve domačije na Kalu in srečanje z Martinom Krpanom
  • prevoz med lokacijami po programu z izhodiščne točke in nazaj (na destinaciji Zeleni kras)
  • lokalnega vodnika.

Info

DMO Zeleni kras
Prečna ulica 1
6257 Pivka
Slovenija

T: 00386 5 7212 249
E:
www.zelenikras.si

Dodaj v moj izlet

Najboljši čas za obisk

maj-oktober

Posebnosti

primerno za zaključene skupine

Trajanje

10 ur

Cena

2 osebi: 135,00 €/osebo, 4 osebe: 92,00 €/na osebo, 6 oseb: 76,00 €/osebo; 8 oseb: 67,00 €/osebo

VEČ INFORMACIJ

IZBERITE NEPOZABNADOŽIVETJA