Krompirjeva bunka

Krompirjeva bunka je jed, značilna za kraje onstran meje (okolica Čabra, Prezida in Tršča). K nam je prišla s priseljevanjem. Ponudimo jo k enolončnici ali pa kot samostojno jed.

KROMPIRJEVA_BUNKA_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • sol
  • 5 dag masla
  • 2  jajci
  • 0,5 kg moke
  • ocvirki
  • poper

 

Priprava:

Krompir olupimo, solimo in skuhamo. Še vročega pretlačimo in dodamo maslo. Ko se ohladi, dodamo jajca, primešamo moko in zamesimo testo. Pustimo počivati deset minut, nato ga na pomokani deski razvaljamo, namažemo s svinjsko mastjo in posujemo z  ocvirki ter potresemo s poprom. Zvijemo in položimo v namaščen pekač. Pečemo približno 45 minut pri180 °C, da lepo zarumeni. Še toplo postrežemo.