Notranjski regijski park

Notranjski regijski park leži znotraj meja občine Cerknica in obsega dobrih 222 km². Največjo posebnost parka predstavlja Cerkniško jezero – največje presihajoče jezero v Evropi. Park ohranja, varuje in raziskuje naravne in kulturne vrednote tega območja, ki ga odlikuje visoka stopnja ohranjenosti naravnih življenjskih prostorov, številni naravni spomeniki in izjemna pestrost živih bitij. Na drugi strani se park ponaša z razpoznavno kulturno krajino, ki jo je zaznamoval dolgotrajen kakovosten preplet človeka in narave. 
Raznolikost življenjskih okolij je omogočila razvoj številnih vrst kopenskih, močvirnih ter vodnih rastlin in živali. Tu lahko občudujemo kar tri četrtine vseh vrst slovenskih metuljev, dve tretjini vseh vrst slovenskih ptic in kar tri četrtine vseh vrst slovenskih dvoživk. Cerkniško polje s presihajočim jezerom je za življenje rastlin in živali eno najpomembnejših območij v Sloveniji. 
Presihanje jezera daje svoj čar celotni pokrajini, ki se spreminja iz dneva v dan. Njegove največje poplave in obdobja, ko v celoti presahne in se voda zadržuje samo še po strugah, dajejo tej pokrajini svojevrsten pečat.
Notranjski park in Cerkniško jezero lahko spoznate in doživite na več načinov: z vodenim sprehodom, vodeno kolesarsko turo ali vožnjo s kanujem.

 

Info

Javni zavod Notranjski regijski park
Tabor 42
1380 Cerknica
Slovenija

T: 00386 1 709 36 36
E:
https://www.notranjski-park.si/

45.795974,14.362427

Dodaj v moj izlet