Dežela presihajočih jezer in starodavnih gozdov

KJER NARAVA USTVARJA ČUDESA IN POKAŽE SVOJO MOČ

Naužijte se prvinske narave! Spoznajte nekaj njenih velikih skrivnosti, razglejte se po njeni prostranosti in globoko v gozdovih občutite njeno čudovito energijo.

V jeseni, ko nastopi močnejše deževje, se kraške kotanje na Pivškem napolnijo z vodo in pričarajo Pivška presihajoča jezera. Poleti, ko voda odteče v kraško podzemlje, se jezera spremenijo v cvetoče travnike, polne metuljev, ptic in drugih prebivalcev. Ta spreminjajoča se dežela presihajočih jezer, obkrožena z zelenimi gozdovi in hribi, vas vabi, da jo raziščete. Najlepša je v zgodnjem poletju in zgodnji jeseni.

Dvodnevna tura se prične v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer, kjer spoznate zgodbo o vodi na kraškem svetu. Zavrteli boste mlinsko kolo in spoznali vseh sedemnajst jezer ter življenje domačinov ob jezerih. Od tu se iz Slovenske vasi peš podate na Sveto Trojico (1123 metrov), priljubljen planinski vrh nad Pivko z na novo postavljeno cerkvijo, od koder seže pogled po Pivški kotlini. Za položno pot boste potrebovali dobri dve uri. Po spustu v dolino se z avtom odpeljete na Mašun, zaselek gorske planote Snežnik, obdan s prostranimi starodavnimi gozdovi. Tu si boste privoščili večerjo v gostišču Mašun, ki slovi po čudoviti kuhinji. Pred počitkom si privoščite še sprehod po pravljični jasi s pogledom na stolpa nekdanjega lovskega dvorca Schönburg, ki so ga imeli v lasti Waldenburgi. Dva stolpa iz 19. stoletja sta bila nekoč sestavni del dvorca, ki so ga najprej v gozdarske, pozneje pa v lovske namene postavili lastniki gradu Snežnik. Prenočite v gostišču Mašun.

Zjutraj vas po okusnem domačem zajtrku pričakujejo čudovite gozdne poti v okolici. Mašunska gozdna pot je dolga 1,7 kilometra in ravno pravšnja, da se nadihate svežega gozdnega zraka. Za aktivnejše pa so na voljo tudi gorska kolesa, s katerimi se po urejenih in označenih poteh lahko odpeljete na daljši kolesarski izlet, na primer do Sviščakov.

Program vključuje:

Info

DMO Zeleni kras
Prečna ulica 1
6257 Pivka
Slovenija

T: 00386 5 7212 249
E:
www.zelenikras.si

Najboljši čas za obisk

april-oktober

Posebnosti

popolna sprostitev v neokrnjeni naravi

Trajanje

2 dni

Cena

od 123 €/osebo

VEČ INFORMACIJ

IZBERITE NEPOZABNADOŽIVETJA