Explore the wondernature

8 DNI DOŽIVETIJ V DRUŽBI NAJBOLJŠIH POZNAVALCEV

Z vodniki od skrivnosti prijaznega površja do presenetljivih globin

To je edinstven program osvajanja znanj in veščin krasoslovja, speleologije, ornitologije, gozdovništva, sobivanja z veliki zvermi, planinarjenja, preživetja v naravi.

Pot začnemo v kraški jami pod zemeljskim površjem in jo končamo na najvišjem vrhu Zelenega krasa, na gori Snežnik (1796m), od koder se odpre pogled do morja. Na vmesnih postajah odkrivamo čudeže narave ter življenje v njej. Na koncu se iz divjine vrnemo v civilizacijo in si ogledamo največje turistične atrakcije krasa, ki jih je ustvarila narava sama, človek pa dodal del svoje kreativnosti.

 

Program po dnevih – 8D/7N

DAN 1: Postojna – Muzej krasa

OSVAJAMO ZNANJE ZA SPOŠTOVANJE KRASA

Kras je tako nekaj posebnega, da je krasoslovje samostojna veda, ki se je rodila prav v tej prepišni pokrajini. Na obisku Muzeja krasa spoznavamo skrivnosti in mehanizme nastanka kraških pojavov, razkošje podzemnega sveta, bogastvo rastlinstva in živalstva ter sobivanje človeka s to enkratno pokrajino. Šele s tem vedenjem in spoštovanjem njegove izjemnosti v svetovnem merilu bo vaše raziskovanje krasa neponovljivo doživetje tudi v vseh prihodnjih dneh! Naš program začnemo popoldne, z obiskom Muzeja krasa pod vodstvom vodnika specialista in spoznavno večerjo.

2. DAN: Križna jama, Cerkniško jezero (Notranjski regijski park)

ČOLNARIMO V PODZEMLJU IN ODKRIVAMO JEZERA PRESEŽKOV

Kot pravi jamarji s svetilko in čolnom se podamo v svet skrivnostnih, smaragdnih podzemnih jezerc,  okrašenih s kamnito čipko. Ogled Križne jame z vodnikom specialistom, s katerim bomo veslali po jamskih jezercih, videli kosti jamskih medvedov in si v globini privoščili počitek, traja 4 ure. Iz teme jo nato mahnemo na sonce, na  skrivnostno presihajoče Cerkniško jezero in si ga najprej ogledamo na vožnji z lesenim lojtrnikom s konjsko vprego ali na kolesu. Tu bomo v muzeju Jezerski hram opazovali delovanje jezera na živi maketi, skozi multimedijo doživeli različne podobe jezera v vseh letnih časih, spoznali izdelavo posebnega jezerskega čolna - drevaka in si izdelali lesene drsalke.  (B,L,D)

3. DAN: Cerkniško jezero, Rakov Škocjan (Notranjski regijski park)

PREPOZNAVAMO PTICE, RIBE IN POSEBNOSTI KRAŠKEGA POVRŠJA

Jezero je lahko danes travnik redkih in posebnih rož, jutri pa že veliko jezero polno ribjega bogastva.  Po njem bomo zapluli z drevakom, stesanim iz debel stoletnih jelk, narejenim prav za to čudežno jezero. Z domačini in ribiči bomo spoznali starodavne in današnje ribiške tehnike tega jezera ter poslušali lepe in strašne zgodbe o njem. Lahko se podate tudi na ribolov in morda ulovite ostrozobo ščuko, največjega sladkovodnega plenilca. Skozi nihajoča polja trstičja bomo opazovali redke ptice, saj je jezero ornitološka zakladnica v svetovnem merilu. Domačini nam bodo odprli vrata v Hišo izročila, kjer se bomo učili veščin kovaštva ali lanarstva. Ta dan nas vodnik odpelje še v Rakov Škocjan – slikovito udorniško kraško dolino, kjer se sprehodimo čez Veliki naravni most in se spustimo pod obok Malega naravnega mostu. (B,L,D)

4. DAN: Pivka, Pivška presihajoča jezera, Gozd Mašun

ODKRIVAMO ŽIVALSKE SLEDI IN SE PRIPRAVIMO NA SREČANJE Z MEDVEDOM

Ljudje smo bili od začetkov lovci in nabiralci. Globoko v sebi vsi nosimo prvinski instinkt. Sledite klicu narave v sebi in dan preživite z gozdarjem in lovcem v prostranih Snežniških gozdovih. Skozi voden ogled novega centra DINA spoznamo vse tri velike zveri Dinaridov (volk, ris in rjavi medved), ki tu še živijo, v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer prepoznavamo živalske šape, v Gozdni hiši Mašun si ogledamo film o gozdovih in velikih zvereh, se nato o gozdu naučimo še več na trekingu po učni poti in se pripravimo na doživetje dneva-opazovanje medveda v naravnem okolju. (B,L,D)

5. DAN: Gozd Mašun, Sviščaki, planinska pot na Snežnik

PREŽIVIMO V (PRA)GOZDU IN OSVOJIMO RAZGLED NA JADRANSKO MORJE

Dan je namenjen planinarjenju. Z vodnikom se z Mašuna odpravimo skozi prostrane Snežniške gozdove, do roba tisočletnega bukovega pragozda, ki je vpisan na  UNESCO-v seznam svetovne naravne dediščine. Nato se povzpnemo nad gozdno mejo, preko cvetočih pobočij na mogočni Snežnik (1796m). Nagradimo se z razgledom na sinje Jadransko morje. Spoznamo oskrbnika planinske koče in tu preživimo noč med tisočletnim gozdom, zvezdnim nebom in neskončnim morjem. Zgodaj zjutraj  nas pozdravi sonce, ki naslednje jutro vstane globoko pod nami. (B,L,D)

6. DAN: spustu z gore Snežnik, Leskova dolina, Grad Snežnik

SPUSTIMO SE V DOLINO IN SI ODDAHNEMO V GRAJSKEM UDOBJU

Kot mogočen in eleganten stražar, obdan z jezercema in grajskim parkom, stoji že stoletja  grad Snežnik sredi širnih gozdov. Idiličen in romantičen grad avtentične notranjosti bo prostor spoznavanja še ene zgodbe o naravi, ohranjanju Snežniških gozdov in razvijanju gozdarskega znanja. Ogled grajskih soban in posestva bo poln pripovedi o življenju zadnje knežje družine na tem lovskem dvorcu in njenem odgovornem odnosu do narave. Slišali boste, zakaj so grajski gospodje že zdavnaj v preteklosti prepovedali odstrel redkih živali, podprli odprtje prve slovenske gozdarske šole in uvedbo parne žage, ki je spodbudila začetek lesne industrije v dolini.

Ko se boste zvečer odpravili k počitku v gozdno hišico, ne boste pogrešali grajskega udobja. (B,L,D)

7. DAN: Postojnska jama/Predjamski grad/ Škocjanske jame/ Kobilarna Lipica

IZBEREMO SVOJO KRAŠKO ZNAMENITOST IN SI JO OGLEDAMO Z NOVIM ZNANJEM IN SPOŠTOVANJEM

Po zajtrku prosto za aktivnosti po lastni izbiri oz. možnost OPCIJSKIH IZLETOV (v program vključeni dve od štirih znamenitosti)

 • Postojnska jama: najbolj obiskana kraška jama v Evropi, v katero že več kot 140 let vozi jamska železnica;
 • Predjamski grad: največji jamski grad na svetu, ki ga uvrščajo med deset najbolj ogleda vrednih evropskih gradov.
 • Park Škocjanske jame: dediščina UNESCO, jama z najglobljim in največjim podzemnim kanjonom na svetu;.
 • Kobilarna Lipica: Najstarejša evropska kobilarna, ki brez prekinitve vzreja isto pasmo konj – že od leta 1580!

8. DAN: odhod domov ali nadaljevanje poti v Gorski Kotar – EXPLORE THE WONDERNATURE CROATIA – GORSKI KOTAR (B)

Cena:  3.100 EUR/na osebo

Kaj je vključeno v ceno?

 • Vsi transferji po programu s kombijem (8+1, AC)
 •  Prevoz z letališča prihoda (do 200 km) do destinacije in nazaj
 • Ogledi in doživetja po programu
 • Angleško govoreči lokalni vodnik interpretator/šofer, ki goste spremlja ves čas programa
 • Angleško govoreči vodniki specialisti na posameznih točkah obiska (kustos, jamar, gozdar, lovec, ribič, planinski vodnik, furman,…)
 • 7 x nočitev z zajtrkom (tip nastanitev: turistična kmetija, penzion, gozdna hiška,  planinska koča)
 •  5  x kosilo v gostilni ali malica iz nahrbtnika (lunch paket) ali catering v naravi
 • 7 x večerja v gostišču, turistični kmetiji in v planinski koči
 • DDV, turistična taksa, nezgodno turistično zavarovanje

 

Kaj ni vključeno v ceno?

 • Letalska karta
 • Zavarovanje za primer odpovedi

 

Velikost skupine: 2-8 oseb

Program je modularno sestavljen (8- dnevni paket ali poljubno kombiniran po dnevih).

Program na voljo celo leto. V mesecih od oktobra do aprila se nekatere aktivnosti v naravi prilagodijo vremenskim razmeram. Najboljši meseci za izvedbo programa so maj-junij, september-oktober.

Info

DMC GREEN KARST

RRA Zeleni kras d.o.o.

Prečna ulica 1, SI-6257 Pivka

Slovenija

T +386 5 721 246

www.zelenikra.si, info@zelenikras.si

T: +386 5 721 246
E:

Najboljši čas za obisk

maj - oktober

Posebnosti

vodena doživetja kraške Slovenije z lokalnimi strokovnjaki in poznavalci okolja

Trajanje

8 dni / 7 nočitev

Cena

3.100,00 EUR na osebo

Rezerviraj

VEČ INFORMACIJ