Velika Krpanova pot

Zeleni kras je dežela Martina Krpana, enega najbolj znanih slovenskih literarnih junakov. Samosvoj upornik se je ukvarjal s tovorjenjem soli, kar je bilo takrat prepovedano. S svojo bistrostjo in iznajdljivostjo je presenetil cesarja in cesarico, s svojo fizično močjo pa premagal silnega Brdavsa in obvaroval cesarstvo pred turškim vpadom.

Velika Krpanova pot je dobila ime po Martinu Krpanu. Krožna, 110 km dolga pot, je speljana po celotni primorsko-notranjski regiji. Je večdnevna avantura za vse ljubitelje gibanja v neokrnjeni naravi, med naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Popelje vas mimo presihajočih jezer, kraških jam, grajskih ruševin in ohranjenih dvorcev. Na poti po gozdu, čez travnike in pašnike lahko občudujete pisan rastlinski svet. Morda ugledate tudi kakšno srno ali lisico, z res veliko sreče pa tudi medveda.

Pot je v osnovi pohodniška in v naravi tudi tako označena. Z izjemo štirih krajših obvozov je primerna tudi za kolesarjenje. Pohodnikom in kolesarjem je v pomoč zemljevid Velike Krpanove poti, na katerem sta označeni obe poti, pohodna in kolesarska, QR koda za dostop do GPS sledi ter dva predloga podaljšanja poti. 

Predlagamo, da pot začnete v Pivki, od koder vodi po dolini Pivke, preko Javorniških gozdov in skozi Loško dolino na Bloško planoto. Nato nadaljuje ob Slivnici in Cerkniškem jezeru do Rakovega Škocjana. Sledi še vzpon čez Kalič do Postojne in vrnitev po dolini do Pivke.

 

GPX VELIKA KRPANOVA POT (POHODNIŠTVO)

 

GPX VELIKA KRPANOVA POT (KOLESARSTVO)

Info

DMO Zeleni kras

Prečna ulica 1

6257 Pivka Slovenija

T: 00386 5 7212 249
E:
www.zelenikras.si

Najboljši čas za obisk

maj - oktober

Posebnosti

Trajanje

4 dni

Cena

VEČ INFORMACIJ

IZBERITE NEPOZABNADOŽIVETJA