Med obrambnimi zgradbami severnega Jadrana Vojna krajina

Datum: 30 november 1999

Italijanska vojaška utrdba Col Roncone je bil del obrambne črte »Medio Tagliamento«, ki se je raztezala vzdolž istoimenske reke, da bi zaustavila morebitno avstro-ogrsko invazijo. Zgrajena je bila med letoma 1909 in 1912 za obrambo mostov čez reko Tagliamento, znotraj pa je bila razdeljena na prostore za kuhinjo, jedilnico, spalnico in skladišče streliva.

Italijanska vojaška utrdba Col Roncone je bil del obrambne črte »Medio Tagliamento«, ki se je raztezala vzdolž istoimenske reke, da bi zaustavila morebitno avstro-ogrsko invazijo. Zgrajena je bila med letoma 1909 in 1912 za obrambo mostov čez reko Tagliamento, znotraj pa je bila razdeljena na prostore za kuhinjo, jedilnico, spalnico in skladišče streliva. 

V osrčju gričevnatega dela Furlanije so bile sicer načrtovane tri utrdbe (Col Roncone, Fagagna in Santa Margherita), ki naj bi dopolnjevale ostale vojaške položaje na tem območju. Danes si lahko ogledamo le utrdbo Col Roncone, medtem ko sta utrdbi v Fagagni in Santi Margheriti nedostopni: prva, ker nima poti, ki bi obšla jarek, druga pa se še vedno nahaja na vojaškem območju.

Trdnjava Col Roncone velja za enega najbolje ohranjenih objektov iz obdobja prve svetovne vojne v Furlaniji-Julijski krajini. Pritličje lahko raziskujete v celoti, medtem ko je zgornje nadstropje, zaradi porušenih stopnic, nedostopno. V njem so bili nameščeni štirje jekleni topovi s premerom 149mm, ki so s šestimi manjšimi (75 kalibrskimi) pokrivali vse štiri strani. Med obnovo so na mesta, kjer so do leta 1915 stali topovi, namestili kupole iz fiberglasa.

Propadanje utrdbe Col Roncone se je, tako kot večine utrdb v Furlaniji Julijski Krajini, pričelo malo pred izbruhom prve svetovne vojne, ko je potreba po okrepitvi topništva na fronti zahtevala odstranitev topov in uporabnega železa iz trdnjav. Utrdba tako ni nikoli služila svojemu prvotnemu namenu. Svoj »ognjeni krst« je doživela leta 1913, a le za potrebe vojaških vaj.

Za javnost je bila trdnjava ponovno odprta 18. maja 2018, danes pa predstavlja kulturno-umetniški prostor ter izhodišče za različne izlete.

 

KORISTNE INFORMACIJE

Zahtevnostna stopnja: lahka pot

Čas hoje: približno 1 uro

Oprema: pohodni čevlji s profiliranim podplatom, dolge hlače

 


 

Morda niste vedeli?

 

  1. Skozi Furlanijo-Julijsko krajino (Friuli-Venezia Giulia) vodi tematska Pot miru/Walk of Peace, ki na obeh straneh meje tenkočutno povezuje dediščino Soške fronte ter tako postopoma gradi enoten turistični prostor. Tematska pot z muzeji, avtentičnimi kavernami in strelskimi jarki, je posvečena vsem, ki so trpeli v prvi svetovni vojni, in opominja, zakaj se vojne ne smejo več dogajati. Predvsem pa spodbuja vrednoto miru in priložnosti za skupni razvoj – za sodelovanje in spravo med nekoč sprtimi narodi. 
  2. Kljub večstoletnemu vplivu večjih narodov ter italijanskega fašizma, ki je organiziral načrtno potujčevanje avtohtonih narodov, sta se na območju pokrajine Furlanije-Julijske krajine uspeli s svojim jezikom ohraniti furlanska in slovenska kultura ter nemško-avstrijska manjšina.
  3. Na širšem območju trdnjave Col Roncone so se obrambni sistemi skozi stoletja gradili v različnih razmerah ter izoblikovali tudi zelo izvirne in funkcionalne rešitve. Na tem območju so se bile bitke med velikimi cesarstvi, manjšimi skupnostmi, lokalnimi gospostvi, svobodnimi mesti in političnimi režimi in zato je ta prostor postal eno izmed najobčutljivejših in strateških vozlišč, kjer je bila obrambna vojaška arhitektura primorana uporabljati vse sisteme vojskovanja, ki jih je izumilo človeštvo - od lokostrelstva in velikih topniških enot med prvo svetovno vojno pa do atomskega orožja med hladno vojno.
  4. Tudi na prostoru Furlanije-Julijske krajine je potekala Soška fronta (1915–1917), ki velja za prizorišče enega od najbolj krvavih pa tudi največjih spopadov na gorskem območju v celotni zgodovini človeštva. V 888 dneh je na prostoru 93 kilometrov padlo kar 1,5 milijona vojakov in 73 tisoč konjev. 1.svetovna vojna je bila veliko križišče narodov in v času soške fronte se je borilo več kot dvajset narodov, štirih različnih veroizpovedi in osemnajstih jezikov. 

 

 

 

Zapis je bil izdelan v sklopu projekta Interreg Italia – Slovenija, MerlinCV. Cilj projekta je povečanje turistične atraktivnosti in prepoznavnosti čezmejne regije preko kreacije inovativnih in trajnostnih turističnih produktov. V ospredju je vključevanje elementov kulturne dediščine v turistično ponudbo, pa tudi uvedba trajnostnih vsebin na vseh področjih. Tako izdelana turistična ponudba bo na voljo turističnemu gospodarstvu, lokalnim skupnostim ter vsem zainteresiranim obiskovalcem.