Pravljični grad Miramar

Datum: 30 avgust 2022

Dvorec Miramar je v 19. stoletju dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan I. Habsburško-Lotarinški (1832-1867), mlajši brat cesarja Franca Jožefa in poznejiši mehiški kralj, da bi v njem bival s svojo ženo Charloto Belgijsko. Gradnja je potekala od leta 1856 do leta 1860 pod vodstvom Karla Junkerja po navodilu nadvojvode, ki si je notranjost gradu zaželel oblikovano kot notranjost ladje.

Na gradu ne spreglejte sobe, okrašene s slikami v Piranu rojenega slikarja Cesare Dell'Acqua,  ki prikazuje dogodke iz življenja Maksimilijana in zgodovine Miramara. Vse sobe so še vedno opremljene z originalno opremo, okraski, pohištvom in predmeti iz sredine 19. stoletja. 

Botanični tropski park, ki obkroža grad, se razprostira ob morski obali in ga je oblikoval sam nadvojvoda Maksimilijan, zasnovan pa je na pečini, ki je bila do tedaj popolnoma gola, brez kakršnega koli rastlinja. Vrt nikoli ni bil namenjen javni rabi, čeprav ga je nadvojvoda nekaj dni na teden odprl za javnost.  

Maksimiljan je v gradu živel do svojega imenovanja za cesarja Mehike, kamor je skupaj z ženo Charloto aprila leta 1850 iz Trsta odplul z ladjo Novara.  V Mehiki so Maksimilijana leta 1867 ustrelili mehiški uporniki. Njegova usmrtitev je Charlotto duševno povsem zlomili do konca življenja. Nekaj časa je živela v Castelletu, manjšem objektu v grajskem parku dvorca Miramare, kjer sta s soprogom  Maksimilijanom živela pred selitvijo v dvorec.  Kmalu se je vrnila nazaj v rodno Belgijo, kjer je povsem depresivna in nebogljena umrla 18. januarja 1927 v dvorcu Bouchout. V sam dvorec Miramare se ni nikoli vrnila. Miramar je nato služil kot občasna rezidenca Habsburžanov, v tridesetih letih 20. stoletja pa je v prvem nadstopju živel Amadej Savojski, 3.vojvoda d'Aosta.

KORISTNE INFORMACIJE

V bližini ne spreglejte naravnega morskega rezervata Miramar (Area Marina Protetta di Miramare), ki se nahaja ob Miramarskem rtu in pa gradu Devin, katerega gradnja sega že v 12. stoletje. Tedaj so bili njegovi lastniki oglejski patriarhi, nato avstrijski grofje, sedaj pa je grad v lasti družine Turn und Taxis. Sem so zahajali številni ”eminentni” Evropejci kot so Liszt, D’Annunzio in pesnik Rilke, ki je napisal pesnitev Devinske elegije.

Na obisk pa vabi tudi Napoleonova pot dolga 3,2 kilometra. Odprle naj bi jo Napoleonove čete leta 1797, ko so dosegle Trst.Če se na izlet odpravite z manjšimi otroki vzemite s seboj pijačo in malico, saj do Proseka/Prosecca ni ničesar, kjer bi se lahko okrepčali.

 

ZANIMIVOSTI

 

Morda niste vedeli?

 

  1. Elizabeta Bavarska, poznana kot princesa Sissi, naj bi med letoma 1869 in 1896 na gradu Miramare stanovala vsaj štirinajstkrat. Sissi se je leta 1854 poročila s Francem Jožefom I. in pri rosnih sedemnajstih letih postala legendarna cesarica Habsburške monarhije. Zaradi nje naj bi Romy Schneider postala filmska igralka in je nemško govoreče občinstvo povsem prevzela že kot sedemnajstletno dekle, saj je v romantični zgodovinski trilogiji upodobila habsburško cesarico Sissi.
  2. Okoli gradu Miramare se spletajo tudi številne nepojasnjene zgodbe. Potem, ko je Charlotta izgubila Maksimilijana, naj bi preklela celoten grad in vsakogar, ki je bival tam.  Tako je bil Franz Ferdinand Avstrijski  žrtev nasilne smrti v razvpitem Sarajevskem atentatu, ki je bil povod za začetek prve svetovne vojne. Amadeo Savojski, podkralj Etiopije, je umrl v koncentracijskem taborišču v bližini Nairobija v Keniji v britanskem ujetništvu. Ameriški general Charlesa Moora je umrl med korejsko vojno. Polkovnik Bowman iz Nove Zelandije, ki je bil vraževeren in je verjel v prekletstvo, pa je rajši spal v šotoru postavljenem v grajskem parku. Cesarica Sissi pa je prav tako umrla nasilne smrti ob napadu italijanskega anarhista Luigia Luchena leta 1898 v Ženevi.
  3.  Nadvojvoda Maksimilijan I. je leta 1859 kupil otok Lokrum blizu Dubrovnika, kamor je Maksimilijan zahajal na oddih. Še danes je na otoku kamen, v katerega je vgraviran mehiški grb, slika Lokruma pa visi v dvorcu Miramar.
  4. Maksimililjan I. je bil na ukaz Benita Juareza ustreljen v zgodnjih jutranjih urah 19. junija 1867 skupaj z dvema njegovima generaloma. Njegovo telo je bilo balzamirano in javno izpostavljeno v mestu Queretaro vse do januarja 1868, ko je njegov starejši brat, avstrijski cesar Franc Jožef, ponj poslal bojno ladjo Novaro, ki ga je prepeljala v takratni avstrijski Trst. Od tam so ga prepeljali na Dunaj in pokopali v kripti kapucinske cerkve in samostana oz. družinski grobnici habsburške kraljeve rodbine.
  5. Trst - italijansko mesto na slovenskem ozemlju z avstrijsko zgodovino - je od Miramara samo za prvim vogalom. To je mesto, kjer boste pili najboljšo kavo na svetu. V največjem evropskem pristanišču za kavo ne more biti drugače. Caffe San Marco, Tomasseo, Stella Polare, Torinese in Urbanis so mitični kraji zgodovinske nostalgije, kjer je James Joyce pisal Uliksesa, Claudio Magris pa Donavo, iredentisti so načrtovali priključitev Trsta Italiji, komunisti pa revolucijo. Kratek espresso, ki ga delajo v Trstu, je ena tistih reči, zaradi katerih so popolnoma resni ljudje pripravljeni prepotovati pol Evrope.  

Zapis je bil izdelan v sklopu projekta Interreg Italia – Slovenija, MerlinCV. Cilj projekta je povečanje turistične atraktivnosti in prepoznavnosti čezmejne regije preko kreacije inovativnih in trajnostnih turističnih produktov. V ospredju je vključevanje elementov kulturne dediščine v turistično ponudbo, pa tudi uvedba trajnostnih vsebin na vseh področjih. Tako izdelana turistična ponudba bo na voljo turističnemu gospodarstvu, lokalnim skupnostim ter vsem zainteresiranim obiskovalcem.