Festival divje hrane Zeleni kras

Datum: 18 april 2024

Spoznavanje užitnih samoniklih rastlin, povezovanje gostinskih ponudnikov, prenos znanja in ozaveščanje prebivalcev o koristih in uporabi divje hrane bodo v središču majskega Festivala divje hrane Zeleni kras. Po predavanju o užitnih in divjih rastlinah za splošno javnost in sklopu treh izobraževalnih delavnic za gostinske ponudnike se bo festival 18. maja zaključil s kulinaričnim doživetjem, POP-UP večerjo »Divja hrana na krožniku« v pivškem Parku vojaške zgodovine (PVZ). Organizatorji – RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna ter Visit Postojna želijo s festivalom kot nadgradnjo dogodka Čemaževi dnevi celovito nasloviti kulinarično ponudbo destinacije Zeleni kras.

PROGRAM FESTIVALA DIVJE HRANE ZELENI KRAS 2024

Festivalsko dogajanje se je 11. maja začelo pod kozolcem Toplarjem na Belskem z javno izobraževalno delavnico »Užitne in divje rastline« z Jožetom Podbojem, determinatorjem svetovalcem in velikim poznavalcem užitnih divjih rastlin in gob. Po prikazu divjih rastlin in predavanju je zamešal namaz iz skute, kisle smetane s  koprivami, rmanom, čemažem in divjim trpotcem. Udeleženci so poleg namaza lahko poskusili tudi slane in sladke prigrizke z »divjo hrano«, katere so pripravile članice Turističnega društva Pudgura ter frtaljo z gobami majnicami (Majniška lepoglavka), divjim porom, regačico, čemažem in divji hmeljem, kar je Jože Podboj nabral dan prej. 

V Bistro Perspektiva smo za gostinske ponudnike, med 13. in 15. majem, izvedli tri, za gostinske ponudike, brezplačne delavnice. 

Na delavnici »Divja hrana s chefom Markom Pavčnikom«, 13. maja, so gostinci spoznavali divje rastline in njihovo uporabo v kuhinji.

Marko Pavčnik, slovenski kulinarični divjak z dušo, je svojo strast do divje hrane uspešno implementiral v vsakodnevno ponudbo Restavracije Pavus - Grad Tabor Laško. Trdno je prepričan, da je ravno divja hrana tisto, kar daje njegovim krožnikom pestrost in drugačnost, njemu samemu pa navdih.

Marko je na delavnico prinesel sveže nabrane divje rastline iz katerih je 16 udeležencev pod njegovim vodstvom, z uporabo različnih kuharskih tehnik, pripravilo dve predjedi, eno glavno jed in eno sladico, ki so jih seveda tudi pojedli.

Predjed: Dimljena postrv, pinjevec z japonskim dresnikom in kislico, tempura
Predjed: Ješprenova ričota z divjimi zelišči, kozjim sirom, lardom
Glavna jed:Jelenov file z jerebikino omako, topinambur, smrdljivka bukov ostrigar
Sladica: Krema zajčje detelje, gobov drobljenec, jagodičevje

Ob tem pa so se udeleženci naučili vse o nabiranju, uporabi in shranjevanju divjih rastlin, nevarnostih uporabe divje hrane in kako se jim izognemo, kako kombinirati divjo hrano z ostalimi živili in surovinami.

Več informacij: www.pavus.si

Instagram:#pavus_lasko

Facebook https://www.facebook.com/Pavus.Grad.Lasko

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ys83Gm_PljY

V torek, 14. maja, je lovec in kuharski mojster, kulinarični dopisnik glasila Lovec in avtor knjige Divjačina, Matjaž Erzar gostilno Pr’ Matičku, spregovoril postopku obdelave in priprave divjačinskega mesa. Skupaj z udeleženci so pripravili polhe na žaru, golaž iz muflona in jelena, prepelice na žaru in medvedje šape s pašto. Podal je tudi nekaj statistike o divjačini ter o izdelavi suhomesnatih izdelkov.

Več informacij: http://www.prmaticku.si/

Zadnja izobraževalno demonstrativna delavnica, 15. maja, je bila posvečena veganski in zdravi prehrani ter trajnostni in rastlinski kulinariki (»plant based«) s poudarkom na razumevanju in oblikovanju rastlinske prehrane znotraj rednih menijev. Svoje izkušnje je predstavil Erik Božič, večkrat nagrajeni chef z mednarodnimi izkušnjami ter filozofija trajnostne kulinarike ter ekonomika poslovanja z nišnimi storitvami znotraj gostinskega sektorja

Vodil in sodeloval je pri odpiranju in razvijanju projektov/restavracij v Angliji, Franciji, Monaku, Italiji in Španiji. Specializiran je za trajnostno in rastlinsko kulinariko, nabral pa si je tudi nekaj izkušenj z osebnih kuharstvo z HNWI klientelo. Trenutno se sicer bolj fokusira na razvoj prehranskih programov ter svetovalno delo, tako glede priprave hrane kot tudi poslovno-strateško v Maha integrativna medicina, Ljubljana in v Bistro Maha.

Več informacij:

Erik Božič

@bistromaha

Facebook

MAHA klinika - integrativna medicina

 

POP-UP večerja »Divja hrana na krožniku« 

V soboto, 18. maja smo, na Mednarodni dan muzejev, smo med muzejskimi eksponati v Parku vojaške zgodovine Pivka, sklenili majsko festivalsko dogajanje s POP-UP večerjo »DIVJA HRANA NA KROŽNIKU«.

Gostje so bili navdušeni nad ambientom, hrano in vinsko spremljavo ekološkega vinarstva Pasji rep iz Vipavske doline. Pet-hodni meni iz lokalnih in sezonskih sestavin so zakuhali Bistro Štorja, EkoTurizem Hudičevec, Oštarija Bolk in Florjan Žnidaršič. Za spajanje vin so poskrbeli sommelierji, med katerimi je tudi Miralem Junuzović, ki je bil najboljši sommelier Slovenije po Gault&Millau Slovenija 2023.

 

Pri pripravi menija so gostinski ponudniki uporabili lokalne in sezonske sestavine ter sestavili izvrstne jedi, ki so postavile nov mejnik kulinarične ponudbe Zelenega krasa.

5-hodni meni na temo divje hrane so zakuhali štirje gostinci:

Pozdravi iz kuhinje / Penina 2020 brut nature

Pita s ščuko in divjim zelenjem (Bistro Štorja) / Zelen 2022 bio

Čemažev raviol (EkoTurizem Hudičevec) / Moser 2021 bio

Drožburger (Oštarija Bolk) / Rebula Moser 2020 bio

Divji ulov (Florjan Žnidaršič) / Pinot noir 2021 bio

Sprehod po gozdu Bistro Štorja
 

Na koncu smo postregli še Jebatschin 2021 bio.

Jedi so pospremila vrhunska izbrana vina Pasji rep iz Vipavske doline. Za spajanje vina in hrane bodo poskrbeli sommelierji iz Bistro Štorje, med katerimi je tudi Miralem Junuzović (Bisto Štorja), prejemnik naziva najboljši Sommelier/natakar 2023 po izboru Gault&Millau Slovenija 2023.

 

PONUDBA MENIJEV PRI GOSTINCIH

Med 11. in 25. majem bosta poseben, Festivalu divje hrane prilagojen tri-hodni meni, gostom za 23 evrov ponujala Bistro Štorja in EkoTurizem Hudičevec. 

BISTRO ŠTORJA

Chefovi pozdravi
***
Tacos s sušeno ščuko, zeliščna omaka
***
Divja zelena juha s potočnimi raki
***
File muflona, zelena, pastinak in smrekovi vršički

Obvezne rezervacije: ali telefonsko na 05 992 7898.

EKOTURIZEM HUDIČEVEC 

Oslovski salam, čemaževa skuta, divje vložnine, domači hlebček
***
Jagenjčkova lička, skutni štruklji s koprivo
***
Bezgov cheescake

Obvezne rezervacije po telefonu: 031 39 02 03 (vsak dan med 18. - 20. uro).