Biseri krasa

RAZLIČNI ODTENKI EDINSTVENE DEDIŠČINE

Privoščite si popotovanje po kraški raznolikosti! Skrivnostne svetlobe znamenite jame, beli konji najbolj žlahtne pasme in sledi zgodovinskih dogodkov se izrišejo v nepozabno zgodbo.

Program Biseri krasa združuje tri turistične znamenitosti slovenskega krasa: Škocjanske jame, Kobilarno Lipica in Park vojaške zgodovine Pivka.

Tri zgodbe, ki se medsebojno dopolnjujejo in orišejo pravo naravo kraškega sveta, vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušnih. Spoznali boste zgodbo kraškega podzemlja, kjer je reka Reka ustvarila Škocjanske jame. Te so bile zaradi svoje naravne lepote in ohranjenosti kraškega okolja prva vpisana znamenitost na seznamu svetovne dediščine UNESCO v Sloveniji. Danes navdušujejo številne obiskovalce, ki raziskujejo splet podzemnih jam in rovov, največji podzemni kanjon ter enkratno veduto kraškega površja.

Kras ni le prepreden s čudovito naravno dediščino, je tudi dom najžlahtnejše pasme konj – lipicanca. Kobilarna Lipica že od leta 1580 skrbi za vzrejo in dresuro teh belih plemenitih živali, ki slovijo predvsem po svoji inteligenci, marljivosti in tudi delčku kraške trmoglavosti. Zaradi teh lastnosti so lipicanci zasloveli v dresurnih šolah in predstavah, ki se odvijajo širom sveta, od Kobilarne Lipica do Španske jahalne šole na Dunaju. V sklopu posestva boste v muzeju Lipikum ter najstarejšem hlevu Velbanci spoznali posebnosti lipicancev, si ogledali predstavo lipiške šole klasičnega jahanja ter uživali v vožnji z vprego.

Kraški svet je bil skozi tisočletja prostor različnih zgodovinskih pretresov, ki so spreminjali svet. V Parku vojaške zgodovine Pivka boste spoznali burno zgodovino, ki je oblikovala današnjo kulturo, jezik in običaje na krasu. Skozi muzejske razstave se boste podali na potovanje od prazgodovinskih gradišč do srednjeveških gradov in vojnih viher 20. stoletja. Te so še posebej močno zaznamovale območje Primorske in krasa. Različne vojske, oblasti in narodi, ki so prišli in odšli, so tu pustili tudi košček svojega jezika, umetnosti in kulture – vplive, ki jih pri domačinih opažamo vse do današnjih dni.

Program vključuje:

Info

DMO Zeleni kras
Prečna ulica 1
6257 Pivka
Slovenija

T: 00386 5 7212 249
E:
www.zelenikras.si

Dodaj v moj izlet

Najboljši čas za obisk

april-oktober

Posebnosti

obisk največjega podzemnega kanjona, obisk notranjosti podmornice, obisk ene izmed najstarejših kobilarn na svetu, oddih na kraškem podeželju

Trajanje

3 dni – podaljšan vikend oddih za družino

Cena

od 175,00 €/osebo (otroci na povpraševanje)

VEČ INFORMACIJ

IZBERITE NEPOZABNADOŽIVETJA