Avantura v Planinski jami

S ČOLNOM PO EDINSTVENEM PODZEMNEM SOTOČJU

To je avantura brez primere! Zaveslajte v eno največjih podzemnih sotočij v Evropi, kot so to počeli prvi raziskovalci te največje vodne jame v Sloveniji.

Po Pivškem rokavu se s čolnom odpeljete v biser Planinske jame, Paradiž. Na 3,7 kilometra dolgi poti boste srečali številne človeške ribice in občudovali prelepe kapnike. Ta nepozabna avantura v spremstvu jamskega vodnika traja od štiri do pet ur. Seveda boste primerno opremljeni s čelado, lučjo, zaščitno obleko in škornji.  

Planinska jama se nahaja na južnem robu kraškega Planinskega polja v zatrepni dolini, ki je bila nekoč del jame, pod 65 metrov visoko prepadno steno. Skozi veličasten 20 metrov širok in osem metrov visok vhod v Planinsko jamo nas ob visokem vodostaju pospremi gromko bučanje reke Unice. Ta nastane 500 metrov globlje v jami, kjer se združita reka Rak, ki priteče iz Rakovega Škocjana, in reka Pivka, ki priteče iz Postojnske jame, v Unico. Skupno je jama dolga skoraj sedem kilometrov in je največja slovenska vodna jama.

Poleg omenjenega edinstvenega podzemnega sotočja, ki velja za eno večjih v Evropi, jamo odlikujejo tudi velike podzemne votline, številna jezera, raznoliki kapniki in izjemna biotska raznovrstnost. V njej živi poleg 60 vrst vodnih tudi 40 vrst kopnih živali. Med vsemi je nedvomno najbolj znan endemit, človeška ribica (Proteus anguinus), ki zraste do 30 centimetrov, živi pa lahko celo do sto let.

Program vključuje:

  • štiri - do peturni ogled Planinske jame s čolnom v spremstvu jamskega vodnika
  • izposoja jamarske opreme (čelada, luč, zaščitna obleka, škornji).

Info

DMO Zeleni kras
Prečna ulica 1
6257 Pivka
Slovenija

T: 00386 5 7212 249
E:
www.zelenikras.si

Dodaj v moj izlet

Najboljši čas za obisk

celo leto

Posebnosti

Ogled jame s čolnom je možen samo ob nizkem vodostaju, zato je obvezna predhodna najava. Ogled ni primeren za gibalno ovirane, ker poleg veslanja vključuje hojo po neravnih in spolzkih površinah in plezanje.

Trajanje

7-8 ur

Cena

1-2 osebi = 100,00 €/osebo; 3 osebe = 90,00 €/osebo; 4-8 oseb = 70,00 €/osebo

VEČ INFORMACIJ