»Dan odprtih vrat - UNESCO dediščina Snežnika«

06.07.2020, 08:00 - 06.07.2020

Organizator: Društvo dolomitne lutke

Društvo dolomitne lutke vabi na pohod »Dan odprtih vrat - UNESCO dediščina Snežnika«, ki bo v PONEDELJEK, 6.7.2020 s pričetkom ob 8.00 uri.

 


Snežnik ali Bela gora, kot so ga imenovali Rimljani, je vzpetina, ki leži na prehodu med
Jadranskim morjem in evropsko celino. Snežniški gozdovi so velikanska sklenjena gozdna površina na prehodu iz primorskega sveta v notranjost Slovenije. Območje Snežnik-Ždrocle predstavlja starodavne bukove gozdove s predeli prvinskih gozdov. Zaradi specifičnih rastiščnih razmer blizu morja in višine gore Snežnika bukev tu tvori zgornjo gozdno mejo in izpričuje moč preživetja v najbolj ekstremnih razmerah. Leta 2017 je bilo to območje vpisano na seznam svetovne dediščine UNESCO.

Dobimo se: na parkirišču pri gradu Snežniku (Loška dolina). Od tam se bomo z avtomobili skupaj odpeljali do izhodiščne točke. Pot z avtomobili od točke srečanja do izhodišča pešpoti traja 30 min.
Opis poti: Pot je krožna. Začetek naše pešpoti bo na severnem pobočju Snežnika, na nadmorski višini okoli 1300 m. Začetni metri bodo dokaj strmi, saj bomo hodili po robu odmaknjenega gozdnega rezervata pred deset tisočletji preoblikovanega s silno močjo ledenikov, ki so se spuščali iz vrha gore. Na naši poti bomo opazovali in raziskovali kraške pojave (žlebiče, škraplje, vrtače, udornice), ostanke delovanja ledenikov (ledeniške morene, oražence, kotliče in poligonalna tla), posebne »snežniške pojave« imenovane ždrocle ter elemente prvinskega gozda (pragozda).


Pohod je zahteven, primeren za kondicijsko dobro pripravljene! Za pohod potrebujete ustrezno obutev (pohodni čevlji) in oblačila, pohodne palice so priporočljive.


Prispevek za interpretacijo dediščine: 5,00 EUR.


Za lažjo organizacijo pohoda je potrebna predhodna prijava na tel. št.: 041-940-321 (Matej) ali preko e-pošte: dolomitne.lutke@gmail.com do nedelje 5.7.2020 do 20.00 ure.


Pohod bo v vsakem vremenu.


Udeležba je na lastno odgovornost. Lepo vabljeni!


Pohod sofinancira občina Loška dolina