Via Dinarica Slovenia

POHODNIŠKO DOŽIVETJE V NEODKRITEM DINARSKEM GOROVJU

Odkrijte prvih sedem etap poti Via Dinarica in spoznajte, zakaj je ta pot največje pohodniško odkritje v Evropi.

Dinarsko gorovje se razteza od Slovenije na severozahodu do Kosova in Srbije na jugu. Via Dinarica je speljana po razmeroma neodkritih gorskih poteh Zahodnega Balkana in velja za najbolj obetavno novo pohodniško destinacijo v Evropi.

Spoznajte to izjemno pot na njenem začetku, v Sloveniji. Sedemdnevna pohodniška tura po slovenskem dinarskem krasu do Hrvaške navduši z globokimi gozdovi in travniki, najlepšimi kraškimi pojavi in vodami, ki pogosto poniknejo in v podzemlju ustvarjajo umetnine. Tukajšnje kraške jame in presihajoča jezera so fenomen svetovnega slovesa. Pot vodi mimo zanimivih gradov, skozi ljubke vasi vse do skalnatih vrhov, ki ponudijo izjemno lepe razglede. Neokrnjena narava preseneti tudi z bogato floro in favno. Krasni svet, ki ga je vredno spoznati peš.

GPX VIA DINARICA

Sedemdnevni itinerar:

Dan 0: Prihod v Postojno

Dan 1: Postojna – Nanos – Predjama

Dan 2: Sv. Lovrenc - Planinska gora - Planina

Dan 3: Planina – Rakov Škocjan – Cerkniško jezero

Day 4: Slivnica – Bloška planota – Bloško jezero

Dan 5: Križna jama – Loška dolina

Dan 6: Podcerkev – Snežnik

Dan 7: Snežnik – Babno polje – Hrvaška

Podroben opis

0. Dan: Prihod v Postojno

Prevoz z letališča (Ljubljana, Trst, Treviso, Benetke) do Postojne, mesta s svetovno znano Postojnsko jamo. Dobrodošlica in domača večerja na turistični kmetiji, kjer tudi prespite.

1.dan: Postojna – Nanos - Predjama

Zjutraj začnemo s pohodom proti Nanosu, 12 km dolgi in 6 km široki planoti iz apnenca, ki deli celinsko Slovenijo in njen obalni del. Po uživanju v imenitnem razgledu, ki seže vse do Jadranskega morja, z najvišjega vrha Pleše (1240 m) nadaljujemo proti Predjami, kraju, kjer najdemo mogočni Predjamski grad, ki štrli iz skalnate stene. Tukaj bomo uživali v tradicionalnem obroku v lokalni gostilni. Čas bo tudi za ogled zbirke prve svetovne vojne in lovske zbirke v lokalnem muzeju Stara dama. Nočitev.

Dolžina poti: 15 km

Višinska razlika: 862 m

2. dan: Sv. Lovrenc – Planinska gora - Planina

Pohod začnemo v smeri proti Planini, najprej se povzpnemo na Sv. Lovrenc, ki nam ponuja izjemne razglede na Planinsko polje. Po povratku skozi gozdove po označenih makadamskih poteh bomo obiskali Planinsko jamo, najdaljšo vodno jamo v Sloveniji. V tem čarobnem podzemnem svetu se srečata reki in ustvarita največje podzemno sotočje podzemnih rek v Evropi. Tik ob vhodu v jamo so vidni ostanki Ravbarjevega stolpa. Ta grad iz 14. stoletja je varoval znano jantarno trgovsko pot, ki je povezovala notranjost države z jadranskimi pristanišči. Večerja in nočitev.

Dolžina poti: 17 km

Višinska razlika: 876 m

3. dan: Planina – Rakov Škocjan – Cerkniško jezero

Tretji dan se bomo sprehodili mimo ruševin gradu Haasberg in uživali v sprehodu v senci kostanjevega drevoreda. Ta znani drevored je nekoč uporabljalo plemstvo in drevesa so bila posejana z enim samim namenom – zagotavljati prijetno senco plemičem, ki so potovali od gradu Haasberg do gradu Snežnik. Po poti se bomo sprehodili skozi Rakov Škocjan, pravi naravni paradiž. Ta naravni park se razteza po dolini reke Rak v dolžini 2,5 km in je poln zanimivih geoloških oblik. Dve izmed posebnosti sta zagotovo Mali in Veliki naravni most, kjer je reka Rak v tisočletjih v kraško pokrajino izklesala mogočne loke. Območje povezuje učna pot, ki sprehajalcu predstavi tukajšnje rastlinstvo in živalstvo ter ostale zanimive podatke. Rakov Škocjan je tesno povezan s presihajočim Cerkniškim jezerom. To presihajoče jezero je največje tovrstno jezero v Evropi in njegove izginjajoče vode že stoletja burijo domišljijo ljudi. Med deževnim obdobjem se podzemne vode dvignejo in pojavi se jezero, medtem ko v suhem obdobju postane zelen travnik. Cerkniško jezero je veličasten pojav in ponuja kuliso za številne športne aktivnosti (kajak, kanu, kolesarjenje) in opazovanje več kot 200 različnih vrst ptic, ki živijo v tem naravnem parku. Večerja in nočitev.

Dolžina poti: 21 km

Višinska razlika: 523 m

4. dan: Slivnica – Bloška planota – Bloško jezero

Pot nas bo privedla do Slivnice. Ta 1114 metrov visok hrib naj bi po ljudskem izročilu bil dom čarovnic in lokalni kmetje verjamejo, da so one krive za vso nesrečo. Tik pod vrhom se skriva Coprniška jama. Domačini so prepričani, da čarovnice tu ustvarjajo nevihte. Pot na Slivnico je lahka in nudi najlepše razglede na Cerkniško jezero. Pohod bomo nadaljevali proti Bloški planoti. To območje je znano kot Slovenski Tibet in je obkroženo z neokrnjeno naravo. Glavna znamenitost je potok Bloščica in njegovi številni meandri, kjer lahko najdete mesojedo rastlino Rosiko. Večerja in nočitev.

Dolžina poti: 26 km

Višinska razlika: 988 m

5. dan: Križna jama – Loška dolina

Po zajtrku se odpravimo proti Loški dolini. Na poti skozi gozd bomo obiskali Križno jamo, posebno vodno jamo, ki skriva več kot 22 smaragdnih podzemnih jezer. Obisk jame vključuje voden ogled suhega dela jame in vožnjo s čolnom po prvem podzemnem jezeru. Poleg jezer so glavna atrakcija kosti prazgodovinskega jamskega medveda in veliko število avtohtonih jamskih živali. Po obisku jame se bomo povzpeli na Križno goro, ki je dala ime jami pod njo. Popoldne boste imeli čas za počitek, lahko pa boste tudi uživali v kulturnem programu v Loški dolini. Večerja in nočitev.

Dolžina poti: 16 km

Višinska razlika: 469 m

6. dan: Podcerkev - Snežnik

Začeli bomo z vzponom na Snežnik, najvišji vrh, ki ni del Alp v Sloveniji. Na poti bomo šli mimo gradu Snežnik, ki je znan po svoji zanimivi zgodovini in dobri ohranjenosti. Njegove bogato opremljene sobane, pohištvo in starine (vključno s sobo polno Egipčanskih predmetov) so glavne atrakcije tega gradu iz 13. stoletja. Grad Snežnik vam da pravi občutek, kako razkošno je živelo plemstvo skozi zgodovino Evrope, prav tako pa vam da vpogled v življenje služabnikov, ki so celo življenje delali za svoje gospodarje.

Cesta, ki vodi na vrh Snežnika, se vije skozi enega največjih neposeljenih območij v Evropi in je dom starodavnih in prvobitnih bukovih in borovih gozdov. Ta del Slovenije (Snežnik-Ždrocle) je tudi na seznamu naravne dediščine UNESCA. Ob koncu zadnje ledene dobe se je evropska bukev razširila iz nekaj odmaknjenih zatočišč v Alpah, Karpatih, Dinaridih, Mediteranu in Pirenejih po celi Evropi in to v kratkem obdobju nekaj tisoč let, v procesu, ki traja še dandanes. Uspešna širitev čez celoten kontinent je povezana s sposobnostjo drevesa po prilagoditvi in toleranci različnih podnebnih, geografskih in fizičnih pogojev.

Snežnik je najvišji vrh slovenskega Krasa. Vrh Snežnika je tudi še spomladi prekrit s snegom in ponuja neverjetne razglede vse do Tržaškega zaliva, Slovenskih Alp, Kvarnerja in Jadranskega morja. Snežnik je tudi dom različnih živali, vključno z rjavim medvedom, volkom in risom. Posebni izleti za opazovanje medvedov v naravnem okolju so na voljo od aprila do oktobra. Večerja in nočitev v planinski koči.

Dolžina poti: 36 km

Višinska razlika: 1907 m

7. dan: Snežnik – Babno polje - Hrvaška

Zadnji dan se bomo spustili s Snežnika na Babno polje (najbolj mrzel kraj v Sloveniji) in s tem zaključili pot po slovenskem delu Vie Dinarice. Od tu je možen prevoz do letališča ali nadaljevanje po poti Via Dinarica na Hrvaškem.

Dolžina poti: 21 km

Višinska razlika: 394 m

Program vključuje:

  • namestitev: 6 x nočitev z zajtrkom (5 nočitev na turistični kmetiji, hostel ali glamping, 1 nočitev na skupnih ležiščih v planinski koči),
  • obroki po itinerarju,
  • stroški (Planinska jama, Križna jama, grad Snežnik, Muzej Cerkniškega jezera),
  • vodnik,
  • prevoz na celotnem izletu s kombijem (8+1) ali minibusom (20+1), vključno s prevozom do letališča.

Info

DMO Zeleni kras
Prečna ulica 1
6257 Pivka
Slovenija

T: 00386 5 7212 249
E:
www.zelenikras.si

Najboljši čas za obisk

april-oktober

Posebnosti

za izkušene pohodnike

Trajanje

7 dni

Cena

VODENO: 2 osebi: 2.302,00 €/osebo, 4 osebe: 1.515,00 €/na osebo, 6 oseb: 1.247,00 €/osebo; 8 oseb: 1.112,00 €/osebo SELFGUIDED: 2 osebi: 1.310,00 €/osebo, 4 osebe: 1.015,00 €/na osebo, 6 oseb: 917,00 €/osebo; 8 oseb: 870,00 €/osebo

VEČ INFORMACIJ