Krpanova pot na Blokah

POHODNIŠKA IDILA: LEPOTE NARAVE IN ŠTEVILNE ZGODBE OB POTI

Prehodite slikovito planoto po poteh literarnega junaka Martina Krpana, spoznajte zibelko starodavnega smučanja in izjemno ljudsko izročilo tega prvinskega sveta.

Krpanova pot je 19 kilometrov dolga krožna pot z daljšo različico 23 kilometrov. Ob poti spoznate posebnosti naravne in kulturne dediščine znamenite Bloške planote, ki jo zaradi specifičnih vremenskih razmer, ki vladajo na nadmorski višini od 720 do 800 metrov, mnogi imenujejo tudi slovenski Tibet. Bloško jezero, cvetoči mokrotni travniki, soteska in povirje Iške, reka Bloščica in njeni meandri, Napoleonov most v Velikih Blokah, mesojeda rastlina Rosika in alpska mastnica, stara sušilnica sadja (pajštba), spomenik bloškemu volu, mlini in žage ter cerkve so le nekatere od številnih zanimivosti, ki jih boste srečali na poti skozi čudovito pokrajino. 

Zadnjo nedeljo v aprilu, ko je vreme že prijetno toplo, Bločani vsako leto priredijo tradicionalni Krpanov pohod. Primeren je za vse generacije, saj je pot dobro označena in si lahko vsak po svojih zmožnostih izbere težavnost in dolžino poti. Navadno se jo prehodi v od štirih do šestih urah.

Na izhodiščni točki ob Bloškem jezeru, pa tudi v TIC Bloke v Novi vasi, v gostilnah in okrepčevalnicah, pohodniki prejmejo zgibanko z zemljevidom, v kateri so označene in opisane znamenitosti ob poti. Če se na Krpanovo pot odpravite v času vsakoletnega pohoda v aprilu, vas organizatorji ob poti pričakajo s toplimi ali hladnimi napitki in domačimi prigrizki, ob startu pa prejmete tudi spominsko darilce.

Proti koncu poti, v gostilni v Velikih Blokah, ali ob povratku, v brunarici ob Bloškem jezeru, si lahko privoščite topel obrok z značilno bloško jedjo – bloška kolerada ali pečenice z zeljem in praženim krompirjem. Na organiziranem pohodu vas med potjo pozdravi znameniti Martin Krpan s svojo kobilico. Po tem slovenskem literarnem junaku, ki je nekdaj z dunajskega dvora v Trst tihotapil dragoceno angleško sol, je pohod dobil svoje ime. Na pohodu boste med drugim spoznali, zakaj so Bločani nekdaj veljali za velike prekupčevalce z govejo živino. Bloke so znane tudi po starodavnem bloškem smučanju. Tej posebni tradiciji je v Novi vasi posvečen muzej Bloški smučar, ki je vreden ogleda.

Program vključuje:

  • prijavnino na Krpanov pohod na Blokah (samo v primeru organiziranega pohoda zadnjo nedeljo v aprilu). V prijavnino so vključeni: napitki in prigrizki ob poti, topla malica, darilo organizatorja, zgibanka
  • zgibanko z zemljevidom o Krpanovem pohodu na Blokah (slovenski, angleški, nemški jezik)
  • vstopnino v muzej Bloški smučar
  • spominsko darilo (Krpanova sol ali spominska majica)
  • kosilo v gostilni – dodatno
  • lokalnega turističnega vodnika – dodatno (slovensko oziroma angleško govoreč).

Info

DMO Zeleni kras
Prečna ulica 1
6257 Pivka
Slovenija

T: 00386 5 7212 249
E:
www.zelenikras.si

Najboljši čas za obisk

april–oktober

Posebnosti

20 posebnosti naravne in kulturne dediščine Blok

Trajanje

cel dan

Cena

od 12€/osebo

VEČ INFORMACIJ