SNEŽNIK - »UNESCO dediščina bukovih gozdov na Snežniku«

PROGRAM SNEŽNIK - »UNESCO dediščina bukovih gozdov na Snežniku«

Ponujamo vam spoznavanje in raziskovanje območja,

ki je na seznamu svetovne dediščine UNESCO.

 

Snežnik (1796 m)

Snežnik oziroma Bela gora, kot so ga imenovali Rimljani, je vzpetina, ki leži na prehodu med Jadranskim morjem in evropsko celino. Je najvišja gora v Sloveniji izven Alp. Snežniški gozdovi so velikanska sklenjena gozdna površina na prehodu iz primorskega sveta v notranjost Slovenije. V prostranem okolju zanimivih kraških značilnosti in pojavov z raznolikimi rastišči kraljujejo dinarski bukovi gozdovi in jelovo-bukovi gozdovi. Tu imajo dom številne živalske vrste, med katerimi so najbolj markantne velike zveri (rjavi medved, volk, ris), jelenjad in gamsi. Območje Snežnik-Ždrocle predstavlja starodavne bukove gozdove s predeli prvinskih gozdov. Zaradi specifičnih rastiščnih razmer blizu morja in višine gore Snežnika bukev tu tvori zgornjo gozdno mejo in izpričuje moč preživetja v najbolj ekstremnih razmerah. Leta 2017 je bilo to območje vpisano na seznam svetovne dediščine UNESCO.

 

 

O poti:

Pot je krožna. Začetek naše pešpoti bo na severnem pobočju Snežnika, na nadmorski višini okoli 1300 m. Začetni metri bodo dokaj strmi, saj bomo hodili po robu odmaknjenega gozdnega rezervata pred deset tisočletji preoblikovanega s silno močjo ledenikov, ki so se spuščali iz vrha gore. Na naši poti bomo opazovali in raziskovali kraške pojave (žlebiče, škraplje, vrtače, udornice) in ostanke delovanja ledenikov (ledeniške morene, oražence, kotliče in poligonalna tla).

Od vznožja Gašperjevega hriba bomo po planinski pešpoti hodili skozi  osrčje gozdnega rezervata. Na njej bomo prepoznavali živalske sledi, odkrivali rastline na tleh pod krošnjami bukev, opazovali nenavadne oblike bukev, ki so se borile za preživetje v ekstremnih gorskih razmerah in prisluhnili šepetanju prostranih bukovih gozdov segajočih daleč za obzorje.

Na vrh Snežnika bomo prispeli po dobrih 3 urah hoje in raziskovanja. Tam nas bo ob lepem vremenu pričakal čudovit razgled ter ne glede na vreme malica iz lokalno pridelanih živil. Na vrhu bo tudi pol ure časa, ki ga bo vsak lahko preživel in doživel po svoje.

Na spustu proti izhodišču bomo pod Gašperjevim hribom ponovno zavili s planinske poti in ob gozdnih vlakah in cestah poiskali podzemna in drevesna domovanja polhov, odkrivali sledove nekdanje Rapalske meje med Italijo in Jugoslavijo, predvsem pa opazovali, kako potekajo naravni procesi v prvinskih bukovih gozdovih, kamor človek še ni posegal s svojimi aktivnostmi.

 

 

Izhodišče:
Točka našega srečanja je parkirišče v parku pred gradom Snežnik v občini Loška dolina. Ob 8.00 zjutraj. Od tam se bomo z avtomobili skupaj odpeljali do izhodiščne točke v Snežniškem gorovju, kjer bomo pustili naša vozila in se odpravili na pot peš. Pot z avtomobili od točke srečanja do izhodišča pešpoti traja 30 min.

 

 

Cilj vzpona: koča Draga Karolina tik pod vrhom Snežnika

 

Dolžina (km): 12 km

 

Trajanje:

  • Izhodišče - Snežnik: 3 ure
  • Malica na vrhu (koča) in prosti čas (v primeru, da koča ni odprta organizator poskrbi za malico iz nahrbtnika): 1 ura 15 minut
  • Povratek do izhodišča: 2 uri in 30 minut
  • Kosilo pri gradu Snežnik: 1 ura in 15 minut
  • SKUPAJ: 8 - 8,5  UR

 

 

Zahtevnost:
Opisana pot vzpona je na posameznih mestih zahtevna, primerna za kondicijsko dobro pripravljene. Pot ni izpostavljena, je pa časovno daljša od »klasičnega« vzpona na Snežnik iz Sviščakov. Celotna opisana pot spusta je tehnično enostavnejša, na posameznih mestih je potrebno paziti na zdrsljiv material na poti (veje, kamenje, blato). Priporočamo pohodne palice. Pohodni čevlji so obvezni.

 

 

Program vključuje:

Strokovno vodenje in interpretacijo dediščine.

Malico v koči Draga Karolina tik pod vrhom oziroma malica iz nahrbtnika (Lilijana Mahne, dopolnilna dejavnost na kmetiji).

Kosilo iz lokalne samooskrbe in interpretacija kulinarične dediščine Notranjske (Lilijana Mahne, dopolnilna dejavnost na kmetiji).

 

 

Cena:


2 osebi 100,00 EUR na osebo

3 - 5 oseb 70,00 EUR na osebo

6 - 8 oseb 50,00 EUR na osebo

9 - 10 oseb 40,00 EUR na osebo 

 

Drugo:

Program se izvaja v skupinah od 2 do največ 10 oseb. Primeren je le za kondicijsko dobro pripravljene pohodnike. Ni primeren za otroke mlajše od 12 let.

V primeru zdravstvenih ali kakršnih koli drugih težav, vas naprošamo, da o tem pravočasno obvestite organizatorja programa.

V primeru zelo slabega vremena (močan dež) ali drugih višjih sil se program odpove oziroma prestavi na drug dan. Gostje so o tem obveščeni najkasneje 12 ur pred začetkom programa. Morebitni vplačani denar se v primeru odpovedi zaradi višje sile plačniku vrne v roku 7 delovnih dni.

 

 

 

 

Info

Društvo dolomitne lutke

Bloška Polica 9

1384 Grahovo

Slovenija

tel.: 00386 40 739 449

dolomitne.lutke@gmail.com

 

Dodaj v moj izlet

Najboljši čas za obisk

pomlad - poletje - jesen

Posebnosti

Obisk UNESCO zaščitenega območja in razgledi iz vrha Snežnika

Trajanje

8 ur

Cena

VEČ INFORMACIJ

IZBERITE NEPOZABNADOŽIVETJA