Biti na konju

Slovenija je ena izmed najbolj zelenih in varnih destinacij v Evropi. S svojo lego na stičišču poti med Srednjo Evropo, Mediteranom in Panonijo ponuja izjemne možnosti odkrivanja naravnih in kulturnih lepot štirih različnih svetov. Na strnjenem območju se stikajo Alpe, Mediteran in Kras, destinacija Zeleni kras pa se nahaja ravno v središču le-teh.

Slovenija in Zeleni kras sta odlični lokaciji za jahanje konj in odkrivanje narave iz konjskega hrbta. Gosta prepletenost makadamskih in poljskih poti ter redka poseljenost predstavljata idilične pogoje za odkrivanje in brezskrbno uživanje v jahanju konj. Destinacijo Zeleni kras identificirajo kraški teren, na katerem se izmenjujejo nepozabni pogledi na prostrane travnike, presihajoča jezera in bukove prvobitne gozdove. Zaradi naštetega ne preseneča dejstvo, da so ravno na tem mestu začeli z vzrejo lipicancev – belih konj, ki v svojem karakterju nosijo neomajnost kraškega kamna in živahen temperament kraške burje.

Slovenija ima zaradi svoje lege in naravnih danosti  izjemno pestro klimo, na tem mestu se namreč izmenjujejo alpska, celinska in mediteranska klima. Najboljši čas za obisk destinacije Zeleni kras s konjem je v spomladanskih in jesenskih mesecih, ko so dnevne temperature zmerne, narava pa je v svojem polnem čaru.

SESTAVLJENI PROGRAMI BITI NA KONJU

Doživetja s konji na Zelenem krasu so sestavljena glede na potrebe in pričakovanja specifičnih ciljnih skupin. V sodelovanju z lokalnimi ponudniki konjskih doživetij, smo sestavili 4 programe, ki nagovarjajo različne vrste jezdecev in ponujajo različne vrste stikov s konjem.

 

 1. TERENSKO JAHANJE PO ZELENEM KRASU

Večdnevno terensko jahanje konj je doživetje, ki ljubitelje jezdenja popelje po najboljših poteh destinacije Zeleni kras in istočasno ponuja nepozabne poglede na nekatere izmed svetovno znanih naravnih fenomenov. Poti vas bodo popeljale mimo presihajočih jezer, kraških jam in rek in prvobitnih bukovih gozdov. Neokrnjenost narave je prepoznala tudi svetovna organizacija, saj je velik del destinacije vključen v kar dve naravni vrednoti vpisani na seznam svetovne naravne dediščine UNESCO.

Vsak večdnevni program terenskega jahanja individualno prilagodimo udeležencem, saj želimo s skrbno načrtovanimi aktivnostmi ter pogovorom z udeleženci zadovoljiti vsa pričakovanja in zahteve naših gostov.

Izvedba programov je možna v trajanju od 2 do 7 dni. V nadaljevanju predstavljamo tridnevni program terenskega jahanja na Zelenem krasu.

 

 • NASTANITEV

Udeleženci programa bodo nastanjeni na turistični kmetiji v destinaciji Zeleni kras. Turistične kmetije ponujajo pristno doživetje slovenskega podeželja in stik z domačini.

 • HRANA IN PIJAČA

Program vključuje zajtrk, kosilo in večerjo ter pijačo ob obrokih. Morebitne diete in alergije sporočite vnaprej, tako da lahko ustrezno pripravimo ustrezne menije za vas.

 • KONJI in UDELEŽENCI

Udeleženci bodo jahali na konjih pasem Quarter, Islandski in toplokrvni konji. Vsi konji so sproščeni in mirni, velikost konj je med 140 in 160 cm. Program terenskega jahanja je namenjen jahačem, ki so sposobni nadzorovati konja v vseh treh hodih: korak, kas in galop. Starost je omejena od 16 let dalje. Vrsta sedla: Angleška sedla za islandske konje, western sedla za quarter in toplokrvne konje.

Korak: Korak je hod v štirih taktih

Kas: hiter tek konja, pri katerem se istočasno premikata diagonalna para nog

Galop: zelo hiter, praviloma trotakten tek pri konju

 

 • AKTIVNOSTI ZA NEJAHAČE

Nejahači, manjši otroci in tisti, ki niso zmožni terenskega jahanja se lahko udeležijo drugih aktivnosti, Te so lahko vezane na doživetja s konji – sprehodi s konji, skrb zanje) ali pa obiščejo druge zanimive lokacije in aktivnosti v bližini. Te vključujejo obiske muzejev in gradov (Park vojaške zgodovine Pivka, grad Prem in grajski pobeg, Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, Center velikih zveri DINA), obisk naravnih znamenitosti (Postojnska jama, Križna jama, Škocjanske jame…) ali pa se udeležijo obiska destinacije z lokalnim vodnikom. Aktivnosti za nejahače prilagodimo skladno z željami udeležencev.

 • LOKACIJA          

Terensko jahanje se odvija na destinaciji Zeleni kras v območju med Snežnikom, Pivko, Ilirsko Bistrico, reko Reko in Postojno.

 • DATUMI IN CENE

Termini večdnevnega terenskega jahanja se prilagodijo udeležencem. Cena za tridnevno jahanje znaša 600 EUR in vključuje namestitev (dve nočitvi), hrana, brezalkoholne pijače (skupaj z obroki), jahanje in turistično vodenje s konjem. Cena ne vključuje transferja od izhodišča udeležencev na destinacijo.

 


 1. PRVI KORAKI S KONJEM

 

Program »Prvi koraki s konjem« je namenjen predvsem otrokom, šolarjem in dijakom, ki šele vstopajo v svet konjeništva. Skozi vodene delavnice z izkušenimi jahači in skrbniki konj bodo najmlajši dobili vpogled v čudoviti svet konj.

Na delavnicah bodo otroci spoznali:

 • teoretično predstavitev živali ter dela z njo
 • ogled hleva, sedlarnice ter razlaga o značilnostih konja (prehrana, življenje, dresura, skrb za žival)
 • praktično delo v hlevu
 • praktični prikaz čiščenja konja skupaj z udeležbo otrok
 • praktični prikaz sedlanja skupaj z udeležbo otrok
 • prikaz jahanja, dela s konjem na jahališču
 • jahanje otrok
 • ustvarjalna delavnica glede na doživetje - likovna delavnica, risanje s kredo ter izdelava  igrač

 

 • HRANA IN PIJAČA

Program vključuje malico. Morebitne diete in alergije sporočite vnaprej, tako da lahko ustrezno pripravimo ustrezne menije za vas.

 • KONJI in UDELEŽENCI

Udeleženci bodo delali s konji Konjeniškega kluba Postojna, lastna oprema ni potrebna. Program izvajajo vključeni člani KK Postojna, ki imajo uradne licence Konjeniške zveze Slovenije, andragoško-pedagoški izpit ter so vpisani v razvid delavec v športu I.

 • LOKACIJA          

Izvedba programa se odvija na lokaciji Konjeniškega kluba Postojna (Prestranek).

 • DATUMI IN CENE

Termin programa se prilagodijo udeležencem na povpraševanje. Cena za 5 urno delavnico (program) znaša 300 EUR (skupina do 20 oseb).

 


 

 1. TERAPIJA S KONJI

 

Skrb za živali in interakcija z njimi imata številne dokazane koristi za zdravje. Ker ljudem zagotavljajo družbo, udobje in močan občutek dobrega počutja, ni presenetljivo, da so bile živali skozi zgodovino uporabljene v terapevtske namene.

Medtem ko se v terapiji lahko uporabljajo številne živali, vključno s psi, mačkami, morskimi prašički in celo ribami, je bilo ugotovljeno, da je terapija s konji (terapija s konji) še posebej učinkovita pri pomoči posameznikom pri obdelavi in ​​spremembi negativnega vedenja.

Terapija s konji je celostna, izkustvena in visoko specializirana oblika terapije, ki vključuje delo v sodelovanju s konjem, specializiranim terapevtom in strokovnim vodnikom konj.

Glavni fokus terapije s konji ni jahanje, temveč povezovanje in skrb za samega konja. Pod nadzorom terapevta udeleženci opravljajo različne naloge naloge, kot so hranjenje, striženje in vodenje konja. Terapije običajno potekajo individualno oziroma v majhnih skupinah do treh udeležencev, saj je glavni poudarek na individualni obravnavi in vzpostavitvi zaupanja med konjem, terapevtom in udeležencem.

Primarno je terapija s konji namenjena:

 • Otrokom, ki imajo težave na socialno-vedenjskem področju (aktivnosti: igre oz. delo na tleh s konji: ciljno usmerjena terapija s ciljem povezovanja, sodelovanja, zmanjševanja agresije, nestrpnosti)
 • Otrokom, ki imajo težave na  kognitivnem področju ( pozornost, koncentracija - posamezne naloge, ki so ciljno usmerjene in zahtevajo kratkotrajno koncentracijo, s stopnjevano zahtevnostjo, če zmožnosti udeležencev to dopuščajo)
 • Otrokom, ki imajo težave na področju samozavesti, samozaupanja, introvertirani otroci (delo s konji na tleh z aktivnostmi, ki krepijo samozavest).

 

 • KONJI in UDELEŽENCI

Udeleženci bodo delali skupaj z Islandskimi konji,  ki so znani po svoji sproščenosti in mirnem karakterju. Islandci imajo v svoji naravi močno vez s človekom – radi imajo bližino in dotik človeka. Imajo živahen temperament, so zelo bistri in v začetku nekoliko samosvoji. Ko enkrat pridobimo njihovo zaupanje, so za nas pripravljeni storiti zares veliko. So pogumni in se ne prestrašijo zlahka, tako da so zanesljiv konj za terensko jahanje.

 • LOKACIJA          

Terapija s konji se odvija v maneži Zavoda Olsen v vasi Zagorje pri Pivki.

 • DATUMI IN CENE

Termini in cene terapije s pomočjo konja se določijo po pogovoru s terapevtom.

 


 1. KONJI IN MODERNA KMETIJA

 

Ljudje in konji so bili skozi celotno zgodovino neločljivo povezani. Človek je v mogočni živali našel pomoč pri svojih vsakodnevnih opravilih, žival pa je vzajemno dobila zavetišče, hrano in družbo. Skozi stoletja so bili konji uporabljeni kot vlečne živali, delovni stroji na kmetijah, nepogrešljivi pa so bili tudi na področju vojske. V modernem svetu se je povezava človeka in konja premaknila tudi na prostočasne in športne aktivnosti, saj je z razvojem tehnologije upadel pomen konja kot delovne živali.

S programov »Konji na kmetiji« želimo udeležencev približati pomen konja v preteklosti ter predstaviti njegove posebnosti ter vlogo v modernem svetu.  Program je namenjen šolskim skupinam ter različnim društvom, ki želijo spoznati delo na moderni kmetiji, konje in ostale živali ter spoznati nove pristope  in primere dobre prakse v slovenskem kmetijstvu.

Aktivnosti programa tako vključujejo ogled kmetije in živali, pomoč na kmetiji v novo urejenem prostoru, ter ostale aktivnosti kot so degustacije lokalnih produktov. Možna je tudi navezava na pohod do Pivških presihajočih jezer ter ogled Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer in Centra velikih zveri DINA v Pivki.

 

 • NASTANITEV

Udeleženci programa lahko izkusijo nočitev na seniku (primerno predvsem za večdnevni program)

 • HRANA IN PIJAČA

Program vključuje malico in degustacijo. Morebitne diete in alergije sporočite vnaprej, tako da lahko ustrezno pripravimo ustrezne menije za vas.

 • KONJI in UDELEŽENCI

Udeleženci bodo delali na konjih pasem Quarter, ter z ostalimi živalmi na kmetiji (koze,. Ovce, kokoši…

 • LOKACIJA          

Program se odvija v prostorih Ranč - Srečne kmetije v Trnju na obrobju Krajinskega parka Pivških presihajočih jezer.

 • DATUMI IN CENE

Termin in cena glede na povpraševanje skupine.

Info

T: +38657212249
E:
www.zelenikras.si

Dodaj v moj izlet

Najboljši čas za obisk

Program na voljo celo leto

Posebnosti

Trajanje

Cena

Rezervirajbuy-button-id="buy_btn_1NxqpWIyYHAs4C0KK3mBqZSd"
publishable-key="pk_test_51NxSRzIyYHAs4C0KbLSnbuV3vku0CuMry1SubRIHsNF5exc8WkWoGASwSUViPL866yO3zNuOEITiKwE0BCYCVDuW00qKU5u3ah"
>

VEČ INFORMACIJ