Risova kolesarska pot

Zabavajte se, kolesarite, varujte risa in spoznajte velike zveri! Bikepacking oziroma potovanje s kolesom združuje vožnjo s kolesom in raziskovanje narave. Kolesarimo skozi naravo, se o njej učimo ter smo v stiku z njo, hkrati pa si vzamemo čas za oddih od vsakdanjega življenja.

Risova kolesarska pot je bikepacking pot namenjena gorskim kolesom. Nastala je v okviru sodelovanja med projektom LIFE Lynx, kolesarsko skupnostjo gravgrav.cc, podjetjem I-RIS.cc, umetnico Chiaro Terraneo, občino Pivka ter nacionalnim parkom Risnjak.

Trasa poti vas vodi od Centra o velikih zveri DINA Pivka do Jadranskega morja v živahno mesto Reka. Preko odmaknjenih kraških pokrajin Dinarskega gorovja, gostih gozdov, presihajočih jezer pa vse do morja boste spoznavali velike zveri na tem območju in se lahko preizkušali v majhnih nalogah. Medtem ko lahko pot prevozite samo s sledjo GPX in uživate v čudovitih kraških gorah Slovenije in Hrvaške, boste na Risovi kolesarski poti najbolje uživali, če kupite pustolovski paket v Centru velikih zveri DINA Pivka. Risova pot vam bo tako ponudila interaktivno in izobraževalno izkušnjo ter bo več kot le vožnja s kolesom.

Priporočamo vam, da si za pot vzamete 4 dni. Na poti boste našli veliko prenočišč in mest kjer lahko kupite hrano in pijačo, etape lahko tako prilagodite svojim potrebam, glede na to ali želite pot opraviti hitreje ali pa si zanjo vzeti več časa.

GPX - https://gravgrav.cc/en/route/lynx-trail 


 

Začetek in pustolovski paket

Pustolovski paketi so na voljo v Centru o velikih zveri DINA Pivka za 30 €.

Pot je ponavadi prevozna od sredine aprila do začetka oktobra. Pozimi so nekatera območja pokrita s snegom.

V pustolovski paket je vključeno:

● majhna torba iz materiala X-Pack za vaše prihodnje bikepacking dogodivščine

● potna knjižica

● našitek Risova pot

● kupon za prečkanje narodnega parka Risnjak do Bele Vodice (vstopnico za Nacionalni park Risnjak boste morali vseeno kupiti v Beli Vodici na uradnem vhodu v park! Preverite kdaj je prodajalna vstopnic odprta!)

● nekaj dodatkov, s katerimi boste pokazali, da ste eden izmed nas

Seveda je vključen tudi vstop v Center o velikih zveri DINA Pivka, da boste lahko izvedeli vse, kar morate vedeti o velikih zvereh v Dinaridih, preden se odpravite na svojo kolesarsko pustolovščino po Risovi poti.

Kako priti do Risove kolesarske poti in kako se z nje vrniti

Risova kolesarska pot je res umeščena v odročno okolje, vendar smo se potrudili in zagotovili možnosti prihoda in odhoda z javnimi prevoznimi sredstvi.

Prihod iz Reke

Iz Reke v Ljubljano vozijo vlaki dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, Pivka je ena od postaj na progi. Od velike noči pa do začetka oktobra naj bi ti vlaki imeli tudi vagon za kolesa. Vseeno pa vas prosimo, da se o razpoložljivosti mest za kolesa in rezervaciji vozovnic pozanimate direktno pri železniškem prevozniku. Če se morate po pustolovščini na Risovi poti vrniti nazaj na izhodišče, lahko uporabite isti vlak.

Informacije o cenah vozovnic in rezervacijah najdete tukaj: https://potniski.sz.si/reka/

Prihod iz Ljubljane

Iz Ljubljane do izhodiščne točke v Pivki je na voljo več železniških povezav na dan. O razpoložljivosti mest za kolesa in rezervaciji vozovnic se prosimo pozanimajte direktno pri železniškem prevozniku.

Informacije o cenah vozovnic in rezervaciji najdete tukaj: https://potniski.sz.si/

Prihod iz Trsta

Tudi iz Trsta ali Vidma lahko pridete z vlakom! O razpoložljivosti prostora za kolesa in rezervaciji vozovnic se pozanimajte pri železniškem podjetju. Obstaja več povezav, možnosti lahko preverite na: https://potniski.sz.si/trst-letalisce-trst-ronchi-videm-udine/

Odhodi iz Reke

V Reki boste lahko izbirali med različnimi železniškimi povezavami do večjih evropskih mest. Nekaj vlakov smo že navedli, na spodnji povezavi pa lahko najdete še več vlakov do večjih mest: https://prodaja.hzpp.hr/en

Zasebni prevoz

V Ilirski Bistrici je podjetje, ki upravlja s kombijem z 9 sedeži (8 + 1) in odprto prikolico za 9 do 10 koles. Ime podjetja je Renato Barbiš s.p., njihova telefonska številka pa je +386 41 642 604.

1. dan – Od Centra DINA Pivka do Sviščakov

Pot boste začeli v Centru o velikih zvereh DINA Pivka, kjer boste lahko kupili svoje pustolovske pakete in se pred začetkom kolesarjenja lotili svojega prvega izziva. Prosimo vas, da odpiralni čas centra za obiskovalce DINA Pivka preverite na spletu, saj se le ta med letnimi časi spreminja.

Od centra za obiskovalce prekolesarimo le nekaj več kot 2 kilometra in že prispemo do našega prvega vrhunca na poti. Ekomuzej Pivških presihajočih jezer vam bo razkril vse, kar morate vedeti o pokrajini, v katero boste pravkar vstopili. Ta postanek sicer ni nujen, vendar ga toplo priporočamo! Kmalu zatem zapustimo asfaltne ceste in se podamo v edinstveno pokrajino gozdov in zelenih hribovij. Pozor, na poti vas lahko nenadoma ustavi katera od naravnih znamenitosti ... ali pa mogoče sploh ne boste vedeli, da so tam. Na 4. kilometru si oglejte presihajoča jezera in odprite potno knjižico za izpolnitev izziva. Če se vam zgodi, da se cesta nadaljuje v vodo, brez panike! Nekaj metrov nazaj po poti po kateri ste prišli boste našli drugo pot, ki vodi okoli jezera. Pot nas vodi gor in dol, skozi razgibano pokrajino z nekaj kmetijami. V majhni vasici Bač lahko še najdete kaj za pod zob, preden se ponovno podamo v divjo kraško pokrajino. Kmalu se lotimo strmega vzpona, ki je precej dolg in bo vaš največji izziv tega dne. Vzpona v traso poti nismo vključili brez razloga, na vrhu se vam bo namreč odprl čudovit 360-stopinjski razgled na okolico. To je tudi mesto, na katerem preverite potno knjižico za opravljanje nalog in opravite vaš naslednji izziv. Po kratkem odmoru nadaljujemo z vožnjo, na kateri nas spremljajo čudoviti razgledi, preden uživamo v kratkem spustu in nadaljujemo navkreber po blagih pobočjih proti Sviščakom. Na Sviščakih lahko najamete prenočišče in naročite hrano v Planinskem domu na Sviščakih. Za rezervacijo sobe in hrane se predhodno obrnite na Planinski dom, njihov elektronski naslov je cosic.jadranka@gmail.com, telefonska številka pa +386 51 219 799.

2. dan - Od Sviščakov do Velikega Doma Platak

V drugi etapi boste prečkali mejo s Hrvaško in raziskali globoke in odmaknjene gozdove Dinarskega gorovja. Začnemo po odličnih, belih makadamskih cestah, ki nas vodijo do meje s Hrvaško. Sprostite se in uživajte v razgledih. Do prvega vrhunca dneva je le še nekaj kilometrov! Na Mašunu boste poleg gostišča Mašun, kjer lahko naročite hrano ali pijačo, našli tudi Gozdno hišo Mašun. Če je le ta odprta, vam priporočamo, da jo obiščete. V poletnih mesecih je običajno odprta ob sobotah in nedeljah od 11. do 17. ure. Ob Gozdni hiši se začne gozdna učna pot. Sprehod po njej vam ne bo vzel veliko časa, vam bo pa omogočil čudovit razgled na goro Snežnik, najvišjo goro na tem območju. Preverite svojo potno knjižico in rešite naslednji izziv.

Nadaljujte pot proti meji s Hrvaško. V vaseh v bližini meje boste lahko ponovno kupili nekaj hrane in pijače. Po prehodu meje boste krenili naravnost navzgor po strmem in dolgem vzponu. Nenadoma smo spet v divjini. V skoraj popolni tišini lahko uživamo v gozdni pokrajini in se podamo na enega najbolj oddaljenih delov Risove poti! Čas je, da ponovno preverite potno knjižico! Danes je pester dan. V bližini vrha vzpona boste našli majhno nevzdrževano zavetišče. Po obrobju narodnega parka Risnjak se odpravimo do majhne gorske vasi Platak. Ne spreglejte ovinka z zadnjim velikim vzponom tega dne. Za vas smo pripravili dodatno lepo in razgibano pot. Razgledi in zabavna trasa so bili preveč dobri, da bi vam jih prikrili! Z vrha lahko uživate v spustu skoraj vse do Plataka. V Plataku vam priporočamo, da se nastanite v eni od koč. Tam boste dobili hrano, pijačo in prenočišče. Veliki dom Platak se nahaja neposredno na poti in ga priporočamo za prenočevanje na tej lokaciji. Prosimo, da se za rezervacijo hrane in prenočišča dogovorite vnaprej.

3. dan – Od Velikega Doma Platak do Fužin

Tretji dan na Risovi kolesarski poti vas bo vodil skozi globoke gozdove in kraške gore narodnega parka Risnjak vse do Fužinskega jezera, kjer vas čaka simpatična dodatna kolesarska pot ob Lokvarskem jezeru!

Ne pozabite, da morate za narodni park Risnjak kupiti vstopnico, ko prispete v Belo Vodico! S pustolovskim paketom Risove kolesarske poti smete park prečkati le od Plataka do Bele Vodice.

Iz Velikega Doma Platak začnete s krajšim »ogrevalnim« kolesarjenje, nato pa se že pričnete vzpenjati neposredno v narodni park Risnjak. Ne pozabite spakirati prigrizkov in zadostnih zalog vode, saj pred Belo Vodico ne bo mogoče obnoviti zalog!

Vzpon je strm, na poti pa vas čaka kamnita podlaga. Pot v park si morate zaslužiti. Na gorskem kolesu s širokimi gumami vam to ne bi smelo predstavljati težav, nagrajeni pa boste z dolgim, čeprav skalnatim spustom v osrčje narodnega parka.

Na dnu boste našli čudovito odmaknjeno dolino, obdano z gorami. Nekaj koč in stavb nas opominja, da sem prihajajo lovci in drugo osebje, ki skrbi za park. Koče so nanaseljene.

Prispeli ste v osrčje parka, domovanja risov v dinarskih gorah! Oglejte si okolico. Ali lahko opazite mesta, kjer bi risi počivali in opazovali plen?

Kmalu pridemo do asfaltirane ceste, po kateri vozimo kratek čas, preden ponovno zavijemo v gozd proti Beli Vodici. V Beli Vodici je glavni vhod v nacionalni park. To je dobra priložnost, da si priskrbimo nekaj hrane in pijače ter v majhni koči ob vhodu v park dobimo nekaj informacij o risu. V majhni koči kupite tudi vstopnico za vstop v park! Za naslednji izziv preverite knjižico.

In če smo vas že spremenili v ljubitelja risov, si lahko pri vhodu v park kupite tudi risje spominke. ????

Čaka nas še en vzpon, ki nas ponovno popelje globoko v narodni park. Kmalu se lahko spustimo proti Lokvarskemu jezeru. Tu stvari postanejo tehnične.

Ob jezeru bo pot na začetku strma in tehnična, nato pa tekoča in zabavna. Pot je ocenjena z oceno S1 in vam na gorskem kolesu ne bi smela predstavljati težav.

Uživajte v pokrajini in razgledih na jezero!

Preden prispemo do Fužinskega jezera, nas čaka še zadnja strma klančina. Na koncu Lokvarskega jezera pridemo mimo jezu. Za lepo fotografijo je tu vredno narediti ovinek.

Zdaj se lahko po strmi poti spustimo v vas, kjer se za kratek čas spet vozimo po terenu. Kmalu pridemo na manjšo asfaltno cesto. Ta je zelo strma, vendar je naša edina možnost, da se prebijemo čez avtocesto. Na drugi strani boste nagrajeni s hitrim in zabavnim spustom proti Fužinam.

Predno se odpravimo proti morju, lahko v Fužinah ponovno poiščete hrano in pijačo ter prenočišče.

4. dan – Od Fužin do Reke

Še malo pa bomo na cilju! Videli ste presihajoča jezera, globoke gozdove in kraške gore, zdaj pa v bistvu sledi samo še spust do čudovitega Jadranskega morja. Nekaj lepih razgledov je seveda vključenih.

Po majhnih cestah se iz Fužin odpeljemo proti jugu ter se povzpnemo do Klašnice in vrha Zebar. Na Zebarju se vam odpre čudovit razgled na Jadransko morje.

Globoko vdihnite in uživajte. S kolesom ste se odpeljali od gora do morja! In najboljša stvar? Od tu naprej je vse samo še navzdol.

Najprej po mirnih poteh, nato pa vas, kjer je mogoče, po manjših poteh in stranskih cestah vodimo v živahno mesto Reka ob obali Jadranskega morja!

Pot se konča pri železniški postaji. V Reki boste lahko našli različne možnosti nastanitve, hrano in pijačo ter seveda vlake za vrnitev domov.

Čestitamo! Uspešno ste prevozili Risovo kolesarsko pot. Upamo, da ste se veliko naučili o risih ter drugih rastlinskih in živalskih vrstah v Dinarskem gorovju. S ponosom lahko nosite svoj našitek Risove poti. Veselimo se vaših zgodb s poti!

Povejte nam o svoji misiji za rešitev risa!

Skupaj lahko rešimo risa! Povejte nam o svoji vožnji, pokažite drugim, kaj ste odkrili med vožnjo po dinarskih gorah. Vredno je preveriti zgodbe drugih kolesarjev in tudi pokrajino na Risovi poti, saj se le ta z letnimi časi nenehno spreminja! Morda je kdo tudi dejansko videl risa?

Z veseljem bi vaše vožnje zbrali v zbirki na portalu komoot in poročali o najbolj neverjetnih vožnjah iz skupnosti.

Če nam želite povedati svoje zgodbe, jih vključiti v naš sezonski povzetek in preveriti zgodbe drugih kolesarjev, prosimo uporabite naslednje kanale, račune in oznake:

Povejte nam o svoji vožnji na Instagramu

@life.lynx @gravgrav @i_iris.cc

#lynxtrail #rideandrewild

Označite nas na svoji vožnji na portalu komoot @gravgrav

Povratne informacije in mnenja

Risova kolesarska pot je živ projekt. Zgrajena je tako, da se razvija z vašimi vožnjami in z naravo, ki si jo izposoja, da bi lahko vi spoznali njene prebivalce. Veseli bomo vaših povratnih informacij in nasvetov, pozitivnih ali negativnih!

Stopite v stik z nami:

lynxtrail@gravgrav.cc

Info

E:
https://gravgrav.cc/en/route/lynx-trail

Dodaj v moj izlet

Najboljši čas za obisk

pomlad - jesen

Posebnosti

Trajanje

4 dni

Cena

30 EUR

VEČ INFORMACIJ

IZBERITE NEPOZABNADOŽIVETJA