EXPLORE THE WONDERNATURE

Explore the Wondernature je edinstven program raziskovanja in spoznavanja naravnih čudes kraške Slovenije. Z izkušenimi vrhunskimi poznavalci in domačini vam bomo predstavili življenje v kraški pokrajini in eni zadnjih divjin Evrope. Z ekskluzivnimi doživetji in spoznavanjem naravnih fenomenov na neustaljen način boste ustvarili nepozabne spomine in nova poznanstva.

 

Zakaj smo razvili program EXPLORE THE WONDERNATURE?

Naše temeljno izhodišče za razvoj novega programa obiska kraške Slovenije je dejstvo, da nikjer na svetu ni tako fantastične kombinacije skrivnostnega podzemlja in neokrnjenih gozdov polnih življenja. Zagotovo ni nikjer na svetu ta čudež narave tako blizu velikim urbanim evropskim centrom, tako na dlani a hkrati tako divji in nepotvorjen.

Njegovi posebnost in nedojemljivost sta vzbujala zanimanje in burila duhove že v davnini. Prav zaradi raziskave o presihajočem Cerkniškem jezeru je bil Janez Vajkard Valvasor, en izmed prvih znanstvenih raziskovalcev z območja današnje Slovenije, leta 1687 izvoljen za člana angleške Kraljeve družbe (Royal Society) v Londonu. Izjemna kvantiteta in raznolikost kraških pojavov sta vodila v to, da se je prav na tem mestu začela razvijati posebna znanstvena veda o kamnu in vodi – krasoslovje. Konec koncev je prav slovenski Kras dal ime vse podobnim geološkim tvorbam povsod po svetu.

Voda, kamen, gozd, živalstvo in rastlinstvo so glavni igralci zgodbe o kraškem svetu, ki jo povezuje človek. Lokalni prebivalci že tisočletja živijo v tem neizprosnem svetu, vendar do naravne in kulturne krajine pristopajo s spoštovanjem. Svoja doživetja, navade in običaje, ki izhajajo prav iz tega spoštovanja, pa z veseljem delijo z obiskovalci, ki imajo iste vrednote.

 

Komu je program EXPLORE THE WONDERNATURE namenjen?

Program EXPLORE THE WONDERNATURE ni namenjen vsakomur. Ne nagovarja širših množic temveč tiste obiskovalce, ki cenijo naravo in jo želijo zares spoznati. V modernem svetu, zapolnjenim z digitaliziranim vsakdanom, ljudje vse pogosteje iščemo načine za pobeg iz utesnjujoče stvarnosti. Narava sama po sebi ponuja vse, kar človek potrebuje za odklop in regeneracijo.

Program EXPLORE THE WONDERNATURE tako nagovarja osnovne človekove potrebe po gibanju v naravi, vzbuja njegovo zanimanje po raziskovanju novih delov sveta ter željo po avanturističnih doživetjih in srečevanju z novimi, drugačnimi ljudmi in kulturami. Namenjen je modernim raziskovalcem, ki sprejemajo naravo v njeni prvobitnosti in iz nje črpajo nova znanja, navdih in energijo.

 

Kaj vključuje program EXPLORE THE WONDERNATURE?

Zgodba EXPLORE THE WONDERNATURE nas vodi po poti naravnih čudes, ki jih je v kamnu ustvarila voda. Pot poteka skozi divje gozdove, v globine podzemlja, po presihajočih jezerih, kraških travnikih,  čez visoke kraške planote in na vrhove planin. V spremstvu strokovno usposobljenega vodnika, ki vas spremlja ves čas trajanja programa, spoznavate različne elemente zgodbe. EXPLORE THE WONDERNATURE je skrbno sestavljen mozaik posameznih doživetij in zgodb, ki obiskovalcu ponuja edinstveno izkušnjo naravnega okolja.

Program vključuje obiskovanje točk na neobičajen način in izven ustaljenih poti. Vodi vas tja, kjer se običajno gibljejo domačini in do tja, od koder se odpirajo najlepši razgledi in pogledi na kraško pokrajino. Pri premikanju po terenu bomo slišali izvirne zvoke narave, videli divje živali v njihovem naravnem okolju, spoznavali UNESCO dediščino primarnih bukovih gozdov, iskali resnico v mitih in legendah, vstopali v podzemne jame ter spoznavali fenomene krasa na površju. Lokacije bomo obiskali peš, s kolesom in/ali kanujem. Na vsaki izmed vključenih točk obiska se bomo spoznali s kakšnim od posebnih strokovnjakov (lovcem, planincem, gozdarjem, speleologom, ornitologom, čolnarjem, rokodelcem,…). Osebno bomo doživeli tisto, kar že stoletja navdušuje raziskovalce, da živijo in delajo na tem kamnitem svetu. Zgodbe posameznih oseb bodo sestavile mozaik  kraške Slovenije.

Program je zasnovan tako, da je možen poljuben izbor in zaporedje točk glede na letni čas in preference obiskovalcev.

Info

DMC Green Karst

T: 0038657212249
E:
www.zelenikras.si

45.68368,14.19614

Dodaj v moj izlet