Festival Koline 2023 na Zelenem krasu

 

Koline so od nekdaj tradicija slovenskega prostora in predstavljajo mnogo več od samega zakola živali. V preteklosti so bile v poznojesenskem in zimskem obdobju praznik druženja in povezovanja lokalne skupnosti, zasledovale pa so tudi vse elemente trajnosti, ki so se v modernem svetu počasi izgubili. Festival kolin, predvsem pa gastronomski večer Koline 2023, bo tako v ospredje spet postavil druženje ob dobri hrani in pijači.

 


 

Festival se bo zaključil s Tednom kolin (25. november – 6. december), ki bo po vzoru tedna restavracij promoviral jedi na temo kolin s tri-hodnimi meniji po poenoteni ceni 23 EUR na osebo. V tednu kolin sodeluje več lokalnih restavracij in gostiln z Zelenega krasa.Obvezne so prijave k posameznim gostinskim ponudnikom

SODELUJOČI GOSTINSKI PONUDNIKI NA TEDNU KOLIN

 

BISTRO ŠTORJA

Meni:

  • Pozdravčki iz kuhinje
  • Žolca | vložnine | bučno olje
  • Juha kostnega mozga | jušna zelenjava
  • Potrebušina krškopoljca | ličnice | korenje

Rezervacije na: tel: 05 99 27898 oz. e-mail: info@bistrostorja.si

Naslov: Bistro Štorja, Ulica 1. maja 2, 6230 Postojna

 

EKOTURIZEM HUDIČEVEC

Meni

  • Tlačenka | »putr« z bučnim oljem | vložena šalotka | ržen kruh
  • Svinjska juha z zdrobovim žličnikom
  • Rebrca | krompir v repnici z ocvirki | buča

 

Rezervacije na: tel: 031 390 203 oz. e-mail: info@hudicevec.si

Naslov: EkoTurizem Hudičevec, Razdrto 1, 6225 Hruševje

 

TURISTIČNA KMETIJA STRLE

Meni

  • Goveja juha iz domače govedine in doma narejenih rezancev | ocvirkovka | kruh iz domače moke
  • Krvavice | pečenice | pečenka krškopoljca | kislo zelje in repa | tenstan krompir | ajdovi žganci
  • Jabolčni štrudelj

Rezervacije na: tel: 040 631 295 ali e-mail: urban.strle@gmail.com

Naslov: Turistična kmetija Strle, Osredek 21, 1380 Cerknica

 

GOSTILNA PRI STANI

Meni

  • Krepka kremna juha
  • Vaška pečenica s praženim zeljem ter kupčkom krompirja * Za rezervacije večje od 4 oseb je možno naročilo tudi krvavic
  • Potratna potica v kozarcu  
  • Gostje bodo imeli možnost izbire hladne predjedi, na voljo pa bo tudi mlado rdeče vino Portugalka Vinske kleti Prus ter ostala ponudba

Rezervacije na: tel: 01 709 13 00 ali e-mail: info@gostilna-pristani.si

Naslov: Gostilna pri Stani, Žerovnica 3, 1384 Grahovo

 

PIRA HOTEL RESTAVRACIJA

Meni

  • Narezek mesnin
  • Razstavljena jota
  • Svinjska potrebušina s hrustljavo pečeno skorjico | pire zelene |ohrovt |pastinak | temna omaka

Rezervacije na: tel: 041 692 331 ali e-mail: info@pirahotel.si

Naslov: Pira Hotel, Hruševje 36, 6225 Hruševje

 

TURISTIČNA KMETIJA ANDREJEVI

Meni

  • hišni pršut( zorjen 48 mesecev)
  • bučni njoki v družbi pancete
  • svinjska pečenka | krompir | zelenjava

Rezervacije na: tel: 041 536 094 ali e-mail: info@andrejevi.si

Naslov: Turistična kmetija Andrejevi, Narin 107, 6257 Pivka

 

GOSTILNA ŠPELCA

Meni:

  • Domač narezek
  • Kmečki krožnik
  • Sladica

Rezervacije na: tel: 05 753 04 13 oz. e-mail: borutdolgan@gmail.com

Naslov: Gostilna Špelca, Gornja Košana 4, 6256 Košana

 

 

DOMAČA MARENDA (RIBIŠKI DOM SOZE)

Meni

  • Pozdrav iz kuhinje: šnopček in pražena jetrca
  • Svinjska juha z domačimi rezanci – domači kruh
  • Kmečki krožnik: pečenica, prata, pražen krompir z zeljem
  • Sladica: pečeno jabolko z skutnim nadevom, orehi in medom

 

Rezervacije na: tel: 041 621 977 ali e-mail: info@domacamarenda.si

Odprto: petek zvečer, sobota, nedelja po predhodnem naročilu.

Naslov: Ribiški dom Soze, Soze 15, 6250 Ilirska Bistrica

 


 

 PROGRAM FESTIVAL KOLINE 2023 NA ZELENEM KRASU:

  • Torek, 21.11.2023 -  Spremljevalni dogodek: Delavnica »Priprava in različni rezi mesa«, za splošno javnost (izvaja Robert Čebokelj), Bistro Perspektiva, Veliki Otok 44b**
  • Sreda, 22.11.2023 – Spremljevalni dogodek: Delavnica z degustacijo »Novi mesni produkti«, za strokovno javnost (izvaja butični mesar Marko Butalič), Bistro Perspektiva, Veliki Otok 44b**
  • Sreda, 22.11.2023 – Spremljevalni dogodek: Okrogla miza »Koline - novosti in inovacije v gastronomiji, kakovost surovin in samooskrba«, Podjetniški inkubator Perspektiva Postojna, Veliki Otok 44b**
  • Petek, 24.11.2023 – Glavni dogodek: Koline 2023 – gastronomski večer, Ekoturizem Hudičevec Razdrto*
  • 25.11. - 6.12.2023 - Teden kolin v gostilnah in restavracijah na Zelenem krasu***

*Cena gastronomskega večera je 50 EUR na osebo. 

**Spremljevalni dogodki so brezplačni in bodo potekali v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva Postojna (Veliki Otok 44b). Za udeležbo je potrebna prijava na info@zelenikras.si .

***Cena menija v Tednu kolin je 23 EUR na osebo. Seznam gostiln in restavracij, ki sodelujejo v Tednu kolin s ponudbo menijev, bo na voljo na spletnem mestu Zelenikras.si 

 

Info

Najboljši čas za obisk

21.11. - 6.12.2023

Posebnosti

izvrstna lokalna kulinarika na temo kolin

Trajanje

21.11. - 6.12.2023

Cena

kulinarični dogodek Koline 2023 - 50 EUR na osebo

VEČ INFORMACIJ