Ljubljanski grad

Datum: 31 maj 2017

Ljubljanski grad s svojo veduto nad starim mestnim jedrom buri domišljijo vsem, ki obiščejo naše glavno mesto Ljubljano. Grad ima zanimivo zgodovino od prazgodovinskih časov naprej, danes pa se v grajskih prostorih nahajajo številne razstave, ki osvetljujejo zgodovino območja in Slovenije.

Obisk gradu je možen na več načinov. Če uživate v sprehodih, vam priporočamo sprehod peš iz Vodnikovega trga, lahko pa se na grad podate tudi s kolesom (na voljo izposoja pri Slovenski informativno turistični center Ljubljana) ali pa uživate v kratki vožnji z vzpenjačo. Ta vas bo od lutkovnega gledališča popeljala najslikovitejši poti in vam ponudila enkratne razglede na Ljubljano in njeno okolico.

Ker je grad izredno obsežen, v njem ne bo zmanjkalo zanimivih vsebin. Odločiti se je potrebno le, koliko časa boste namenili obisku in potem ustrezno izbrati aktivnosti, ki vas zanimajo. Mi smo se odločili za ogled Virtualnega gradu, kjer je na zanimiv način prikazan razvoj Ljubljanskega gradu od prazgodovine do današnjih dni ter ogled iz Razglednega stolpa. Tu smo uživali v pogledu na stare Ljubljanske ulice in zasnežene Slovenske Alpe.

Posebnost gradu so njegovi zunanji prostori. Vsako leto poleti potekajo različne prireditve, med najbolj zanimivimi pa je zagotovo Film pod zvezdami, ki bo letos potekal od 5. do 28. julija. Ob poletnih večerih se bo tako zvrstilo 24 najodmevnejših filmov leta, dnevno pa si predstavo lahko ogleda celo do 1000 obiskovalcev. Zagotovo je to eden izmed dogodkov, ki jih je potrebno umestiti v svoj program obiska Ljubljane.Festival Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu

Na gradu ima svoj prostor tudi Restavracija Strelec, ki se nahaja v istoimenskem stolpu in nudi najboljši razgled na Ljubljano. Obiska restavracije za ta dan nismo načrtovali, spada pa kuhinja chefa Igorja Jagodica med najboljše v Sloveniji in je tudi zaradi tega vredna samostojnega obiska.

Strelski stolp z restavracijo

Restavracija Strelec na Ljubljanskem gradu