Škocjanske jame – Unesco dediščina vredna ogleda

Datum: 27 maj 2017

Škocjanske jame so predvsem naravni pojav izjemne svetovne vrednosti, postavljen ob bok Grand Canyonu, Velikemu koralnemu grebenu, Galapagosu, Mount Everestu, itn.

Škocjanske jame z največjim podzemnim kanjonom na svetu

Gre za največji doslej znani podzemski kanjon na svetu (do 146m), kar je ena od značilnosti, zaradi katerih je ta znamenitost na seznamu svetovne dediščine Unesco. V Sloveniji so še tri posebnosti, vpisane na seznam UNESCO: prvinski bukovi gozdovi v rezervatih Pragozd Krokar in Snežnik-Ždrocle, Idrija z nekdaj svetovno pomembnim rudnikom živega srebra in Ljubljansko barje z dediščino starodavnih koliščarjev. 

V kraški jami je danes urejenih več kilometrov ogledne poti s kar 500 stopnicami. Na poti, ki vodi tudi čez izjemne mostove, je mogoče videti podzemne slapove, velike dvorane, orjaške kapnike, visoke tudi do 15 metrov, in druge stvaritve podzemne kraške reke Reke. Okoli Škocjanskih jam je regijski park – območje varovane naravne in kulturne dediščine. Po parku vodijo učne in kolesarske poti.

Srednje zahtevna krožna učna pot Škocjan, ki sprehajalce v dobri uri in pol popelje okrog udornic Velike in Male doline v osrčju parka. Na informativno-izobraževalnih tablah je mogoče spoznavati glavne značilnosti kraških pojavov, številne zanimivosti rastlinstva in živalstva na Krasu ter bogato kulturno dediščino in zgodovino teh krajev.

 

 

 

Regijski Park Škocjanske jame leži na matičnem Krasu, od koder pojem "kras" tudi izvira. Nahaja se v občini Divača, 15 km od Italije (Opčine/Opicina), 80 km iz Ljubljane proti Kopru ter 12 km od Kobilarne Lipica. Površina parka obsega 413 ha in zajema vasi Matavun, Škocjan in Betanjo.Par v Škocjanskih jamah pri znamenitih ponvicah