5 idej za Krompirjeve počitnice na Zelenem krasu

Datum: 25 oktober 2018

Jesen je za mnoge najlepši in najbolj slikovit letni čas. Pisano drevje, topli dnevi in obilica dogodkov so kot nalašč za izlete v naravo. Še posebno pa v tem obdobju uživajo šolarji in družine, saj jesen pomeni tudi čas krompirjevih počitnic v Sloveniji. Če tudi vi iščete ideje, kam bi se odpravili na nepozaben izlet, si oglejte nekaj predlogov. Za vas smo pripravili pet predlogov kam za krompirjeve počitnice v regiji Zeleni kras.


1. V primeru slabega vremena obiščite muzej in jamo

Ne glede na to, ali radi obiskujete muzeje ali ne, vas bodo muzeji na Zelenem krasu zagotovo navdušili. Obiščite Park vojaške zgodovine Pivka in se prelevite v pravega pilota na simulatorju letenja ter se preizkusite v pilotiranju nadzvočnega vojaškega letala. Z ogledom interaktivnih razstav boste spoznali tudi burno zgodovino tega območja. Podajte se v notranjost edine podmornice v Sloveniji in odkrijte skrivnostni svet podmorničarjev. Ne pozabite obiskati še edinstvene Postojnske jame. Ta s svojimi čudovitimi podzemnimi dvoranami, nepozabno vožnjo s podzemnim vlakom in kapniki vzbuja občudovanje obiskovalcev že 200 let. Ob obisku Parka Postojnska jama ne spreglejte tudi zmajevih mladičkov. Ste vedeli, da lahko človeška ribica živi celo več kot 100 let in da zdrži 10 let brez hrane?

Simulator letenja v Parku vojaške zgodovine Pivka (foto A. Požar)

Park vojaške zgodovine Pivka:

 • Urnik v času krompirjevih počitnic: vsak dan med 10. in 17. uro
 • Cenik: družinska vstopnica 26,00 EUR (doplačilo za ogled podmornice in izkušnjo na simulatorju letenja)
 • https://www.parkvojaskezgodovine.si/

Postojnska jama:

Vožnja z vlakcem skozi kraško podzemlje Postojnske jame


 

2. V primeru lepega vremena se sprehodite po kraški naravi

Nepozabna kraška narava je od glavnih prometnih povezav in Ljubljane oddaljena le 30 minut. V času krompirjevih počitnic se lahko podate na krožne pohodne poti in si ob tem ogledate nekatere izmed najlepših turističnih točk Zelenega krasa. Sprehodite se po Poti dediščine Loške doline med polji in gozdovi, ki v tem času obiskovalce razvajajo s paleto pisanih barv. Ne pozabite obiskati tudi bisera slovenskih gradov – gradu Snežnik. Ste vedeli, da je v njem na ogled originalna grajska notranja oprema in da je ena soba opremljena s pohištvom iz starega Egipta? 

Romantični beli Grad Snežnik

Grad Snežnik:

 • Urnik v času krompirjevih počitnic: ogledi vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10. do 17. ure (grajska vrata se odprejo vsako polno uro, ogledi potekajo v spremstvu vodnika, zadnji ogled se začne ob 16. uri)
 • Cenik: družinska vstopnica 12,00 EUR

 


 

3. Izlet s kolesom po kolesarskih poteh

Postojna je zaradi svoje lege ob glavni prometnici eno izmed najboljših izhodišč za kolesarske izlete po kraški pokrajini. V času krompirjevih počitnic lahko prekolesarite Grajsko kolesarsko pot, ki vas bo vodila mimo nekaterih najbolj atraktivnih turističnih točk v Sloveniji. Označena lahka kolesarska pot poteka mimo Postojnske jame, Muzeja krasa, Predjamskega gradu po slikovitih poljih do gradu Prestranek in nazaj v Postojno. Kolesarjem je na voljo kolesarski zemljevid, ki ga dobite v TIC-u Postojna. Če se na izlet podajate s prijatelji oziroma v večji družbi (npr. dve družini), vam priporočamo, da najamete specializiranega kolesarskega vodnika, ki vam bo predstavil zanimivosti in zgodbe z Zelenega krasa. Najboljši način za obisk katerekoli destinacije je namreč z »lokalcem«. V Postojni ne pozabite obiskati Muzeja krasa, največje razstave na svetu, posvečene krasu. Ste vedeli, da je na enem samem kraškem travniku več različnih metuljev kot v celotni Angliji?

Interaktivni zemljevid v Muzeju krasa

Muzej krasa (Notranjski muzej Postojna):

 • Urnik v času krompirjevih počitnic: ogledi vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10. do 17. ure
 • Cenik: odrasli 5,00 EUR, otroci 3,00 EUR  
 • http://www.muzejkrasa.si/

 


 

4.Obiščite dogodke v sklopu krompirjevih počitnic

Na gradu Prem, biseru v središču Brkinov, bo v soboto, 27. oktobra 2018, potekala Pravljična noč na gradu Prem. Za mlade in malo manj mlade bodo potekale predstave in pripovedke o čarovnicah in drugih bitjih, ki že stoletja burijo človeško domišljijo. Prebiranje pravljic in predstava z delavnico so za vse udeležence brezplačni. Ob obisku gradu Prem se lahko sprehodite po Kettejevi spominski poti in uživate v mirnem okolju s sprehodom ob reki Reki – največji kraški reki v Sloveniji.

Grad Prem:

 • Urnik v času krompirjevih počitnic: sobota, nedelja in prazniki od 10. do 17. ure; ponedeljek, sreda, četrtek, petek od 9. do 14. ure; torek od 11. do 17. ure 
 • Cenik: odrasli 2,00 EUR, otroci 1,50 EUR (otroci do 6 let brezplačno)

	 HOP ON Zeleni kras - grad Prem (foto Aleš Petrič)


 

5. Predlog »lokalca«:  

Za vse, ki bi radi šli nekam na izlet za krompirjeve počitnice, pa nimate časa raziskovati, organizirati, načrtovati in planirati (J), smo pripravili predlog, ki ga lahko brez skrbi prekopirate. Ta bo časovno ustrezen, cenovno ugoden in, kar je najpomembneje, – nepozaben.  

Predlagamo obisk ene izmed najlepših vodnih jam na svetu – Križne jame. Enourni obisk vas bo popeljal skozi suhi del jame, kjer boste videli kosti pravega jamskega medveda. Križna jama je posebnost, saj je popolnoma naravna, kar pomeni, da se boste prelevili v raziskovalce jamskega sveta, vsak obiskovalec namreč pred vstopom v jamo dobi ročno svetilko in jamarske škornje. Vrhunec obiska pa zagotovo predstavlja vožnja s čolnom po smaragdnih podzemnih jezerih, ki so ena izmed posebnosti Križne jame. Sledi sprehod po učni poti skozi Rakov Škocjan, najstarejše zaščiteno območje v Sloveniji. Razgledi z Malega in Velikega naravnega mostu so dih jemajoči. Obiščite še Bloško jezero in glamping Bloško jezero, kjer se boste v naravnem okolju počutili kot Martin Krpan in uživali na igralih iz avtohtonega lesa.

Čoln na prvem jezeru v Križni jami (P. Gedei)

Križna jama

 • Urnik v času krompirjevih počitnic: sobota, nedelja in prazniki: ogled ob 15.00 uri
 • Cenik: enourni ogled z vožnjo po prvem jezeru: odrasli 9,00 EUR; otroci 6,00 EUR
 • https://krizna-jama.si/

 

Rakov Škocjan