Koper malo drugače

Datum: 13 februar 2018

Koper je v letu 2017 prejel naziv zmagovalke EDEN (European destination of Excelence) destinacije na področju kulturnega turizma. Slovenska turistična organizacija vsako drugo leto razpiše natečaj, na katerem se destinacije v Sloveniji potegujejo za laskavi naziv Evropske destinacije odličnosti. Zeleni kras je v tekmovanju sodeloval v letu 2013 in sicer na področju dostopnega turizma ter prejel naziv finalista EDEN.

Odločili smo se preveriti, kako se kultura odraža v turistični ponudbi Kopra in njegovega zaledja, zato smo v sodelovanju s turistično agencijo Istraterra sestavili program Odličnost po istrsko, kjer smo uživali v ogledih našega največjega obmorskega mesta.

Začetek programa je bil v Škocjanskem zatoku, območju, ki je bilo dolga leta degradirano in nerodno umeščeno med Luko Koper, avtocesto in obrtno industrijsko cono. Po dolgih letih truda je uspel velik preboj, v preteklem letu je bila namreč urejena vsa potrebna infrastruktura za obiskovalce, glavno pridobitev pa zagotovo predstavlja center za obiskovalce in urejene pešpoti po zatoku. Obiskovalci v sprejemnem centru dobijo vse potrebne informacije o obisku tega naravnega parka, v notranjosti pa sta tudi lepo urejeni trgovinica in kavarna, kjer smo uživali v prijetnih razgledih ob šalici omamne kave.

Razgledni stopl v Škocjanskem zatokuPešpot vodi mimo glavnih točk Škocjanskega zatoka, na izbranih mestih pa so za obiskovalce postavljene opazovalnice, skozi katere lahko opazujemo številne ptice, ki gnezdijo na tem obočju. Opazovalna mesta so dopolnjena z informacijskimi tablami, ki predstavijo posebnosti vseh živalskih vrst. Posebnost zatoka je tudi visok opazovalni stolp, ki se nahaja približno na polovici poti. V več nadstropjih (tudi pod vodno gladino) lahko opazujemo enkratno naravo tega močvirnatega predela Kopra. Na najvišjem nadstropju se v krogu 360 stopinj lahko sprehodimo in dobimo pregled nad celotnim Škocjanskim zatokom.

Dan smo nadaljevali v centru Kopra, kjer smo si po ogledu glavnih turističnih znamenitosti – Pretorske palače, Zvonika pri stolni cerkvi in Pokrajinskega muzeja Koper privoščili degustacijo lokalnih dobrot in posebnosti.

 

 

 

 

 

V lepo urejenem ambientu trgovinice Okusi Istre sta nam svojo ponudbo predstavila Nina in Andrew iz Gramona Farm, kjer se ukvarjajo s pridelavo ekstra deviškega oljčnega olja. Njuna vodena degustacija oljčnega olja je bila eno izmed boljših doživetij, ki ga priporočam vsem, ki obiščejo Slovensko Istro. Izvedeli boste veliko uporabnih nasvetov, kako ločitidobro oljčno olje od slabega ter kako izbrati tisto pravo za vaš okus.

Sledila je pokušina tipičnih vin, ki jih najdemo v Istri. Enolog nam je predstavil manjše in butične vinarje iz Istre, poskusili pa smo refošk, malvazijo in na koncu za posladek še sladki muškat. Ko boste naslednjič v Kopru, se ustavite v Okusih Istre - ne bo vam žal.

Dan smo zaključili s poznim kosilom v restavraciji Oljka v Vanganelu. V prijetnem in domačem ambientu strežejo lokalno hrano, njihova posebnost pa je ombolo v testu. Priporočam, da vaš obisk prej najavite, saj imajo zaradi svoje dobre hrane in prijazne postrežbe večkrat vse mize zasedene. Ostalo pa naj povedo fotografije.

Degustacija lokalnih produktov v Okusih Istre.jpg

Fuži, domača pašta, s tartufi v gostilni Oljka.jpg

Domači njoki z morskimi sadeži za vegetarijance.jpg

Hobotnica s prilogo, postrežena v avtentični posodi.jpg

Kulinarična posebnost gostilne Oljka - ombolo v tesnu pripravljen na različne načine.jpg