Gault et Millau Slovenia

Datum: 26 november 2018

Slovenska kulinarična ponudba je od prejšnjega tedna vključena v prestižni francoski vodnik po restavracijah imenovan Gault et Millau.

Gre za enega izmed najpomembnejših mednarodnih  kulinaričnih  vodnikov na področju svetovne kulinarike. Od leta 1965 je usmerjen v ocenjevanje restavracij, pri čemur se od svojega najbližjega sorodnika – Michelinovega vodnika, razlikuje v tem, da ni toliko usmerjen v elitno gastronomijo, ampak je bolj pop in bolj dostopen. Gre torej za ljudski vodnik po restavracijah, ki jih morate obiskati.

Gault et MIllau Slovenia - foto Marko Feist

Restavracije so točkovane na lestvici od 1 do 20 točk, vendar tiste lokacije, ki ne dosežejo 10 točk običajno niso vključene v vodnik. Kot zanimivost velja omeniti, da sta avtorja vodnika dolgo let zagovarjala pristop, da nobena restavracija ne more doseči 20 točk. Glavni argument je bil, da je perfekcija izven človeškega dosega. V poznejšem času se je ta pristop spremenil, tako da so danes v vodniku vključene tudi restavracije z največjim številom točk.

Pri Gault et Millau je vsaka ocena sestavljena iz dveh delov. Pri prvem ocenjevalci vsako jed ocenijo na podlagi 6 različnih elementov: začimb, harmonije okusov, tehnike, kvalitete uporabljenih sestavin, prezentacije in celovite uspešnosti jedi. Povprečje teh ocen znaša 90 odstotkov končne ocene. Drugi del je sestavljen iz ocene postrežbe, ambienta in celovite izkušnje v restavraciji.

dvorec-zemono-o-nas-02

V slovenski izdaji vodnika Gault et Millau sta najboljše ocenjeni dobili kar dve restavraciji: Hiša Franko in Gostilna pri Lojzetu (17,5 točk). Njuna glavna kuharja, Tomaž Kavčič in Ana Roš, s svojimi mojstrovinami venomer postavljata nove meje in skrbita za prepoznavnost slovenske kulinarike na mednarodnem nivoju.

Franko Kuhinja-9610-770x420

Tudi destinacija Zeleni kras je vključena v to izdajo vodnika Gault et Millau. Kot edina ocenjena restavracija se je na seznam prebil Avio Pub, ki se nahaja na glavni prometnici od Postojne proti Kvarnerju. Kot pravijo v vodniku:

»Okusne, obilne in cenovno ugodne porcije privabljajo obiskovalce iz vsega sveta. Tu se dobro počutijo vsi, od motoristov do družin z otroki. Restavracija izgleda kot pub, vendar izgled pogosto vara – v ponudbi lahko izberete tudi zorjeno meso in tipične sezonske jedi.«

avio-pub-13

 

Več informacij glede vodnika in gostinske ponudbe Slovenije v vodniku si lahko preberete na spletni strani: https://si.gaultmillau.com