Z grofico Greto po parku gradu Snežnik

Datum: 07 junij 2021

Le streljaj od skrivnostnega presihajočega Cerkniškega jezera, pod mogočnim notranjskim očakom Snežnikom, na robu prostranih snežniško kočevskih gozdov, se skriva renesančni gradič - lovski dvorec grad Snežnik. In ker ga z vami obišče vaša voditeljica in gostiteljica grofica Greta, vas ta zasipa z zanimivimi zgodbami o dogajanju na gradu in ob njem. V družbi imenitne gospe vam zadiši po snežniški vrtnici in lipovih cvetovih, uživate v množici zelenih odtenkov in ptičjem petju, začutite hlad kraških voda in notranjske zime ali pa vztrepetate ob misli na medvedovo bližino.

Novo turistično doživetje je namenjeno vsem, ki iščejo mir, stik s pristno naravo in utrip preteklosti. Voden sprehod z grofico Greto po grajskem parku na zabaven, poučen in edinstven način razkriva pristne zgodbe zadnje knežje družine, ki je bivala na gradu Snežnik. Nov butični produkt predstavlja pomembno obogatitev obstoječe turistične ponudbe v okolici gradu Snežnik in na Zelenem krasu.

Gostoljubje grofice Grete, ki jo upodablja licencirana turistična vodnica Janja Urbiha, vam na svojevrsten način razkrije skrivnosti svetovljanskega življenja nekdanje knežje družine na gradu Snežnik. Na vodenem sprehodu pod mogočnimi krošnjami hrastov, lip in kostanjev obiskovalci začutijo utrip nekdanjega, grajskega življenja v grajski soseščini. Ob  tem uživajo v neokrnjeni naravi in spokojnosti starodavnega gozda, prisluhnejo raznovrstnim zvokom narave in spoznavajo skrivnostni svet presihajočih kraških voda. Grofica Greta rada svoje goste, ki si želijo tovrstne dodatne ponudbe, tudi bogato pogosti. Piknik v naravi je prava priložnost, da spoznate tukajšnjo gastronomijo in okusite kulinarično eksplozijo lokalnih okusov.

Grofico Greto upodablja Janja Urbiha. Kozarka, ki prihaja iz idilične vasice Kozarišče nedaleč od gradu Snežnik. Domačinka od glave in pete, ki še danes uporablja pristno lokalno narečje. Izkušena lokalna turistična vodnica in ljubiteljska etnologinja, ki že vrsto let raziskuje Snežniške zgodbe, kar je bil tudi povod za razvoj produkta Grofica Greta.   

In kdo je bila grofica Greta? Greta je bila hčerka upravitelja veleposestva Snežnik, gospoda Henrika Schollmyerja, grajskega kronista in zgodovinarja, začetnika prebiralne metode gospodarjenja z gozdovi. Greta je na očetovo starost po njegovem nareku prepisovala zapise in se tako podrobno podučila o dogodkih in zgodovini gradu Snežnik - o svojem rojstnem kraju.   

Grofica Greta bo najbolj navdušila posameznike in skupine, ki jih poleg oddiha v neokrnjeni naravi zanimajo tudi lokalne zgodbe in zgodovina. Prvenstveno produkt nagovarja domače, slovenske turiste. Še posebej družine. S stabilizacijo razmer povezanih z epidemijo korona virusa pa bo Grofica Greta nagovarjala tudi tujce, zelene raziskovalce željnje pristnih, lokalnih zgodb. Produkt je mogoče tako glede termina kot glede trajanja prilagoditi zahtevam obiskovalcev, kar še poudari butičnost ponudbe.

Kontakt: Janja Urbiha Kozarka, tel. 00386 31 788 282, mail: janja.urbiha@gmail.com; FB Kozarka; www.kozarka.com