Z lokalnimi turističnimi vodniki po Loški dolini in Babnem Polju

Datum: 10 februar 2022

Ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov vas Javni zavod Snežnik vabi na sklop dogodkov Z lokalnimi turističnimi vodniki po Loški dolini in Babnem Polju. Ta delček Slovenije, odmaknjen na njen skrajni jug ob mejo s Hrvaško, se nas vedno znova dotakne s svojo prvinskostjo, navdahne z raznolikimi podobami narave in preseneti z bogato dediščino. Naši lokalni turistični vodniki so za vas pripravili brezplačna predavanja, pohode in posebna doživetja.

Ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov vas Javni zavod Snežnik vabi na sklop dogodkov
Z lokalnimi turističnimi vodniki po Loški dolini in Babnem Polju.

 

Ta delček Slovenije, odmaknjen na njen skrajni jug ob mejo s Hrvaško, se nas vedno znova dotakne s svojo prvinskostjo, navdahne z raznolikimi podobami narave in preseneti z bogato dediščino. Naši lokalni turistični vodniki so za vas pripravili brezplačna predavanja, pohode in posebna doživetja. S podporo Zavoda Rihtarjeva domačija se nam bo pridružil tudi dr. Peter Skoberne, s katerim bomo na Notranjskem odkrivali Zlatorogov zaklad.


Petek, 18. februar 2022, ob 18. uri


Marko Smole: Zveri v pripovedkah (ali zakaj jih pri nas ni)
ZOOM predavanje
Informacije: 041 744 828, smole.marko@gmail.com
Prijave: tic.loz@zavod-sneznik.si

V predavanju bomo poskusili pregledati kulturne osnove, ki so jih v strnjen gozdnati prostor SZ dela Gorskega kotarja in sosednje Notranjske in Kočevske v tisočletjih prinašala različna ljudstva, in spoznavali njihov (in naš) odnos do okolja, v katerega so vstopali in kateremu so vladale velike zveri. Morda bomo vsi skupaj bolje razumeli, zakaj so se ljudje zverem v ljudskih pripovedkah izognili.


Sobota, 19. februar 2022, ob 10. uri


Janja Urbiha: Grajske vode s Kozarko
4-urni voden sprehod, kjer boste spoznali kraške vode in njihovo raznoliko uporabo skozi čas,   domača malica
Izhodišče: pred gradom Snežnik, Kozarišče 67
Informacije in prijave: janja.urbiha@gmail.com

Na daljšem sprehodu po širši okolici gradu Snežnik boste spoznali skrivnostne kraške vode in njihovo raznoliko uporabo skozi čas. Voda kot osnovni vir življena je neobhodno potrebna za marsikatero dejavnost, vse od kuhanja, pranja in napajanja živine, do namakanja polj, izdelovanja stekla, mlinarstva, žagarstva itd. Tudi okusne lokalna malice ni moč pripraviti brez nje.

FB:  Kozarkawww.kozarka.com 


Nedelja, 20. februar 2022, ob 13. uri


Alenka Veber: Okrog in nad Babnim Poljem
3,5-urni voden pohod po slovenski Sibiriji
Izhodišče: pred cerkvijo svetega Nikolaja v Babnem Polju
Informacije in prijave: info@rihtarjeva-domacija.si

Dobimo se dobro obuti (gamaše, rokavice, palice, sončna očala) in oblečeni na javnem parkirišču pred cerkvijo svetega Nikolaja nasproti Rihtarjeve domačije v Babnem Polju. V nahrbtniku imejte s seboj termovko čaja. Predviden čas krožne hoje je tri ure in pol. Do mraka bomo že na parkirišču, od koder se boste vrnili domov.

www.rihtarjeva-domacija.si


Torek, 22. februar 2022, ob 18. uri
dr. Peter Skoberne: O Zlatorogovem zakladu na Notranjskem
ZOOM predavanje
Informacije in prijave: info@rihtarjeva-domacija.si (z besedo Zlatorog)

Povedka o Zlatorogu se zaključi tako, da Zlatorog, razočaran nad človekovim pohlepom, z rogovi razrije vrt pod Triglavom in zapusti naše kraje. Ko vstopimo v kraljestvo Zlatoroga, naravo, je le na prvi pogled razdejano. Ko se umirimo, utihnemo, se v ponižnosti in občudovanju prepustimo, se nas bo morda dotaknil Zlatorogov rog. Pred nami se bodo odstrli zakladi. Tokrat si jih bomo ogledali na Notranjskem.


Sreda, 23. februar 2022, ob 14. uri
Nataša Mele: Po skrivnostnih stezah tihotapcev
2-urno doživetje ob zgodbah tihotapca Janeza, razgledih pri Luizinem kamnu in dobrotah iz košare
Izhodišče: pred gradom Snežnik, Kozarišče 67
Informacije in prijave: 051 381 830, natasa.mele@gmail.com

Z izkušenim konjarjem in velikim poznavalcem domačega terena in zgodovine Janezom Kandaretom se bomo izpred gradu Snežnik odpravili do razgledne točke, kamor je zahajala princesa Luiza, kjer je njej v čast obeležje - Luizin kamen. Ob njem nam bosta Nataša in Janez ob čudovitih razgledih povedala, kako so prav po teh poteh včasih čez Javornike tihotapili konje. Sledi presenečenje iz košare. 


Vodenja bodo potekala ob upoštevanju vseh veljavnih priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Vodenja je v duhu letošnjega gesla Okrevanje in rast turizma - vloga turističnega vodnika, finančno podprl Javni zavod Snežnik, zato so za vse udeležence BREZPLAČNA.

 

Mednarodni dan turističnih vodnikov-vodenja Loška dolina in Babno Polje