Kaura

Kaura je najznačilnejša jed Loške doline. Mogoče je to zaradi preproste priprave, enostavnih osnovnih sestavin, ki so bile na voljo skoraj celo leto, ali pač zato, ker je dobra. Nekoč so jo kuhali v krušni peči, v loncu, ki so ga zjutraj postavili v peč, ko so se vrnili z dela na njivi, pa je bila kaura kuhana.

Sestavine:

  • 1 kg kaure (rumena koleraba)
  • 1,5 kg krompirja
  • 0,4 kg fižola
  • sol
  • ocvirki


Priprava:

 

V posodo najprej stresemo fižol, dodamo plast na lističe narezane kaure in plast krompirja, narezanega na koščke. Zaželeno je, da uporabimo vsaj dve vrsti krompirja; enega, da se malo razkuha ter jed na ta način zgosti, in drugega, ki ostane v koščkih. Nato zalijemo z vodo, solimo in kuhamo na zmernem ognju najmanj dve uri.
Preden jo postrežemo, jo zabelimo z ocvirki.