Ješprenj

Ječmen je žitarica, ki so jo sejali skoraj pri vsaki hiši za krmo živali, oluščen ječmen – ješprenj pa za prehrano ljudi. Ješprenj je bil na jedilniku vsak teden. Dober je z zelenjavo, okusnejši pa je, če vanj stopi »pujs«.

Sestavine:

  • 20 dag ješprenja
  • 3 krompirji
  • 2 dl kuhanega fižola
  • 1 korenje
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • lovorov list
  • sol
  • žlica svinjske masti
  • suha svinjina (najboljša so rebrca)


Priprava:

 

Ješprenj zvečer namočimo. V posodo damo mast. Ko se segreje, dodamo nasekljano čebulo, jo posteklenimo in dodamo česen. Ko česen zadiši, malo zalijemo, pokuhamo, dodamo ješprenj, narezano korenje, lovorov list, sol in vodo, ki sega tri prste nad ješprenjem. Ko se jed že nekaj časa kuha, dodamo na koščke narezan krompir, na koncu pa še kuhan fižol. Vse skupaj počasi kuhamo na zmernem ognju. Okus jedi lahko izboljšamo tako, da ješprenj kuhamo skupaj s kosom suhe svinjine.