Povaunca

Povaunca je ocvirkov kruh, ki mu pravimo tudi ocvirkovka. Z njo so pogostili vse, ki so pomagali pri slačenju koruze.  

 Neka ženska je šla vsako leto k sosedom slačit koruzo. Po končanem delu jih je gospodinja postregla s povaunco. Ženska je komaj čakala na naslednje druženje ob slačenju koruze, kajti to dobroto je jedla samo ob tej priložnosti.

povaunca_fotojo__e__nidar__i___.jpg

Sestavine za testo:

  • 90 dag moke
  • 3 dl mleka
  • 3 dl vode
  • 4 dag kvasa
  • 1  žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  •  

Sestavine za nadev:

  • 60 dag ocvirkov

 

Priprava:

V skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico, ob robu posolimo. Kvas, žličko sladkorja in 1dl toplega mleka zmešamo in pustimo, da vzhaja. V jamico zlijemo kvasni narastek in segreto mleko, pomešano z vodo. Zamesimo gladko testo in ga damo vzhajati.  

 Ko se količina testa podvoji, ga stresemo na pomokan prt in razvaljamo v pravokotnik. Potresemo ga z ocejenimi ocvirki in zvijemo. Naredimo  polžasto zavit zvitek. Položimo ga v okroglo posodo, ki smo jo namazali z mastjo. Pustimo, da vzhaja. Preden damo povaunco v pečico, jo večkrat prebodemo.

Pečemo jo 50 minut pri 180 °C.