Kulinarika

pisan_ajdov_kruh_fotojo__e__nidar__i___.jpg

Pisan ajdov kruh

V preteklosti je bil kruh osnovna hrana. Najpogosteje so pekli kruh iz enotne moke, rženi, koruzni, ječmenov in ajdov kruh. Če je bila slaba letina in ni bilo dovolj žita, so pripravili makunčev kruh. Včasih so spekli pisan kruh iz ječmenove moke. Belo moko so hranili za nudlce, peko potic, župn'ka z golobičkami in pogačo, s katero so obdarovali porodnico. Pred praznikom vseh svetih pa so gospodinje podarile vsem, ki so jim med letom pomagali pri kmečkih opravilih, posebno pri žetvi, prajšco. Ker je  kruha pogosto primanjkovalo, so z njim spoštljivo ravnali. Znan je pregovor: »Če pade kruhek ti na tla, poberi in poljubi ga.«

Preberi več

povaunca_fotojo__e__nidar__i___.jpg

Povaunca

Povaunca je ocvirkov kruh, ki mu pravimo tudi ocvirkovka. Z njo so pogostili vse, ki so pomagali pri slačenju koruze.    Neka ženska je šla vsako leto k sosedom slačit koruzo. Po končanem delu jih je gospodinja postregla s povaunco. Ženska je komaj čakala na naslednje druženje ob slačenju koruze, kajti to dobroto je jedla samo ob tej priložnosti.

Preberi več

__upnk_1_fotojo__e__nidar__i___.jpg

Župn'k

Župn'k  je obredni kruh, ki je na praznični mizi prisoten od božiča pa vse do svetih treh kraljev. Ob robu je okrašen s kito iz testa. Na sredini čepijo največ tri golobičke, ki imajo odprte kljunčke, da opolnoči zapojejo in oznanijo Kristusovo rojstvo. Gospodinja mora speči toliko golobičk, kot je otrok pri hiši.

Preberi več