Župn'k

Župn'k  je obredni kruh, ki je na praznični mizi prisoten od božiča pa vse do svetih treh kraljev. Ob robu je okrašen s kito iz testa. Na sredini čepijo največ tri golobičke, ki imajo odprte kljunčke, da opolnoči zapojejo in oznanijo Kristusovo rojstvo. Gospodinja mora speči toliko golobičk, kot je otrok pri hiši.

__upnk_1_fotojo__e__nidar__i___.jpg

Župn'k spečemo dan pred božičem. Pečenega položimo na mizo in pokrijemo z vezenim prtom. Zraven damo blagoslovljeno vodo in smrekovo vejico. Blagoslavljamo ga na tri svete večere (večer pred božičem, na silvestrovo in večer pred svetimi tremi  kralji) tako, da ga požegnamo z blagoslovljeno vodo.

Na dan svetih treh kraljev ga razrežemo in razdelimo med družinske člane, damo ga tudi vsem živalim, ki jih imamo pri hiši. Otroci so si vedno želeli velike kose župn'ka, saj so jim odrasli govorili, da bodo zrasli v tem letu toliko, kot je debel kos božičnega kruha.

Te običaje, povezane s peko župn'ka, ohranjajo mnoge gospodinje v Loški dolini in na Babnem Polju.

 Sestavine:

  • 1 kg moke
  •  4 dag kvasa
  • 1  jajce
  • 4 rumenjaki
  • 0, 5 l mleka
  • 8 dag masla
  • 8 dag sladkorja
  •  rumenjak za premaz
  • sol

 

Priprava:

Kvas, žličko sladkorja in 1dl toplega mleka zmešamo in pustimo, da vzhaja. V skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico. Moko ob robu posolimo. Rumenjake, celo jajce in sladkor stepemo. Dodamo toplo mleko. Nato zlijemo vse skupaj v jamico, dodamo kvasni narastek in stopljeno maslo. Gnetemo toliko časa, da je testo gladko. Testo pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo stresemo na pomokano desko. Odvzamemo 35 dag testa, iz katerega naredimo dva svaljka in spletemo kito. Za vsako golobičko namenimo 6 dag testa. Ostalo testo damo v okroglo namaščeno posodo in namažemo s stepenim rumenjakom, ki smo mu dodali nekaj kapljic tople vode. Ob robu namestimo kito. Na sredino damo golobičke (največ tri). Tudi golobičke premažemo s stepenim jajcem, ki mu dodamo malo tople vode. Pred peko jim prerežemo kljunček. Ostale golobičke spečemo posebej. Pustimo, da  vse še enkrat vzhaja. Vzhajan župn'k po vrhu namažemo s stepenim  rumenjakom, golobičkam pa prerežemo kljunček. Pečemo 55 minut pri 180 °C.