Budl

V Loško dolino so to velikonočno dobroto – budl prinesle gospodinje iz Hrvaške, ki so se sem poročile ali pa hodile na delo v Loško dolino. Meso za budl so skuhali na veliki petek, ko je strogi post, zato ni nikogar premamilo, da bi ga na ta dan pojedel.

BUDL_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine:

  •    80 dag prekajene svinjske vratovine ali krače ali prekajene  spodnje svinjske čeljusti
  •    1 kg belega kruha
  •    16 jajc
  •     25 dag lukca
  •     sol
  •     poper
  •     črevo za salame

Te sestavine zadostujejo za štiri klobase.

 

Priprava:

Meso skuhamo in zrežemo na majhne kocke, prav tako na kocke zrežemo kruh. Sestavine damo v veliko posodo. Dodamo na drobno narezan in očiščen lukec. Vse skupaj dobro premešamo. Nato stepemo jajca, jih solimo in popopramo. Zmes polijemo po prej pripravljeni masi. Vse dobro premešamo z rokami, da se kruh prepoji. Z maso napolnimo črevo za salame, malo več kot do polovice. Napolnjeno črevo zašpinimo in zavežemo ter prebodemo z zobotrebcem. Nadevano črevo položimo v osoljen krop. Kuhamo ga na blagem ognju 50 minut. Hladen budl narežemo in ponudimo s hrenom.

V nekaterih krajih mešanico napolnijo v suh svinjski mehur ali danko, zašpinijo in pečejo v pečici, da dobi lepo rumeno barvo. Maso lahko spečemo tudi v vlečenem testu.