Kulinarika

IGOVSKI___INKROFI_fotoBorutKra__evec.jpg

Igovski žinkrofi

Žinkrofi so pravzaprav neke vrste žlinkrofi. Ime igovski so dobili po Iga vasi, eni izmed vasi v Loški dolini. V časih, ko se mesa skoraj ni kupovalo, so kmečke gospodinje varčno ravnale z vsakim koščkom prekajenega svinjskega mesa, ki so ga hranili v kašči ali v krušni peči, v pepelu. Pri pripravi žinkrofov so uporabile koščke prekajenega mesa ali klobaso.

Preberi več

BUDL_fotoBorutKra__evec.jpg

Budl

V Loško dolino so to velikonočno dobroto – budl prinesle gospodinje iz Hrvaške, ki so se sem poročile ali pa hodile na delo v Loško dolino. Meso za budl so skuhali na veliki petek, ko je strogi post, zato ni nikogar premamilo, da bi ga na ta dan pojedel.

Preberi več

pe__eni_polhi_na_krompirju_fotojo__e__nidar__i___.jpg

Pečeni polhi na krompirju

V Loški dolini ima polhanje  dolgo tradicijo. Če je bilo  jeseni dovolj žira, so oživeli naši gozdovi. V nočnem času so se polharji odpravili na lov na polhe, oboroženi s pastmi in polšjimi škrincami, ki so jih sami izdelali. Nastavili so pasti pred polšnami, škrince pa so nastavili na drevesa. Če so imeli srečo, so v eni noči nalovili več kot sto polhov. Polšje meso je bilo pomemben del prehrane, predvsem v jesenskem času. Polhe so spekli ali pa iz njih skuhali ajmoht. Polhova mast je veljala za najboljše zdravilo za rane. Iz ustrojenih polšjih kožic so izdelovali polhovke, ki so odlično pokrivalo v mrzlih zimskih dneh. 

Preberi več