Pečeni polhi na krompirju

V Loški dolini ima polhanje  dolgo tradicijo. Če je bilo  jeseni dovolj žira, so oživeli naši gozdovi. V nočnem času so se polharji odpravili na lov na polhe, oboroženi s pastmi in polšjimi škrincami, ki so jih sami izdelali. Nastavili so pasti pred polšnami, škrince pa so nastavili na drevesa. Če so imeli srečo, so v eni noči nalovili več kot sto polhov. Polšje meso je bilo pomemben del prehrane, predvsem v jesenskem času. Polhe so spekli ali pa iz njih skuhali ajmoht. Polhova mast je veljala za najboljše zdravilo za rane. Iz ustrojenih polšjih kožic so izdelovali polhovke, ki so odlično pokrivalo v mrzlih zimskih dneh. 

pe__eni_polhi_na_krompirju_fotojo__e__nidar__i___.jpg

Sestavine:

  • 5 polhov
  • 4  krompirji
  • sol
  • olje

Priprava:

Polhe posolimo. V ponev vlijemo olje in ga dobro segrejemo. Nanj položimo polhe, ponev pokrijemo. Popečemo jih na obeh straneh. Polhe poberemo iz ponve. Na maščobo, v kateri smo pekli polhe, damo na koščke narezan krompir, ki ga malo posolimo. Na krompir položimo popečene polhe. Pokrito pečemo na zmernem ognju 45 minut.