Jabolčni kruh

Včasih, ko je bilo pomanjkanje in je bilo treba nahraniti veliko lačnih ust, so bile tudi sladice skromne. Ena od teh je bil jabolčni kruh, ki so ga pekli iz domačih jabolk.

JABOL__NI_KRUH_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine:

  • moka
  • kvas
  • sladkor
  • jabolka
  • drobtine
  • maslo
  • sol
  • cimet
  • smetana (po želji)

 

Priprava:

Najprej naredimo iz 1 dl tople vode, 1 žličke sladkorja in kvasa kvasni narastek. Pustimo, da naraste.

Nato zamesimo večjo količino testa za kruh, ki je lahko bel, črn, ajdov ali mešan. Pustimo, da vzhaja.

Ko je testo vzhajano, del testa odvzamemo za jabolčni kruh, iz preostalega pa spečemo kruh. Testo za jabolčni kruh razvaljamo, namažemo z na maslu prepraženimi drobtinami, potresemo z naribanimi jabolki, sladkorjem in cimetom. Lahko dodamo še malo sladke smetane. Zvijemo ga in položimo v pekač. Vzhajano testo na več mestih prebodemo in damo v ogreto pečico.

 Pečemo ga približno 50 minut.