Kulinarika

Tašce

Tašce so kvašeni flancati, ki so jih včasih pripravili običajno za pusta in z njimi posebej razveselili šeme. Z njimi so se okrepčale tudi žanjice, ki so prišle pomagat pri žetvi. Tašce so običajno romboidne oblike, z dvema zarezama na sredini, v sodobni kuhinji pa je tudi oblika tašc prepuščena domiselnim kuharicam. A veliko bolj kot obliko si boste zapomnili njihov okus, še posebej, če so postrežene še čisto sveže.

Preberi več

UBO__NA_ROLADA_fotoBorutKra__evec.jpg

Ubožna rolada

Rolada je okusna sladica. Ime ubožna so ji najbrž nadeli zato, ker za pripravo ne potrebujemo nekih dragih sestavin. Vse, kar potrebujemo zanjo, je bilo skoraj vedno pri hiši.

Preberi več

OREHOVA_POTICA_fotoBorutKra__evec.JPG

Orehova potica

Orehova potica je slovenska kulinarična posebnost, ki je tudi v naših krajih zelo cenjena. Obstaja več receptov za pripravo tega peciva, ki nas spominja na dom, družino in druženje ob praznikih. Orehi so bili včasih redkost, saj niso uspevali v vsaki vasi. Gospodinje so jih skrbno hranile za potico, stran od poželjivih otroških oči. Po orehovi potici je navadno zadišalo ob božiču in veliki noči.

Preberi več

Rožičeva potica

Večkrat so gospodinje spekle rožičevo potico, ker je bila rožičeva moka cenejša od rozin in orehov. Rožiči so se vedno znašli v peharju, ki so ga otroci nastavili Miklavžu.

Preberi več

ROZINOVA_POTICA_fotoBorutKra__evec.jpg

Rozinova potica

V preteklosti so sicer kdaj spekli tudi rozinovo potico, vendar je bilo v njej tako malo rozin, da so ljudje rekli, da se rozine kličejo, ker so bile toliko oddaljene druga od druge.

Preberi več

Jabolčni štrudelj

Štrudelj ni jed, ki bi bila značilna zgolj za Notranjsko, je pa tudi v Loški dolini izjemno priljubljena in pogosta sladica. Ljubitelji štrudlja komaj čakajo, da  v zgodnjem poletju dozorijo prva jabolka – beličniki, ki so kot nalašč za pripravo te sladice.

Preberi več

JABOL__NI_KRUH_fotoBorutKra__evec.jpg

Jabolčni kruh

Včasih, ko je bilo pomanjkanje in je bilo treba nahraniti veliko lačnih ust, so bile tudi sladice skromne. Ena od teh je bil jabolčni kruh, ki so ga pekli iz domačih jabolk.

Preberi več

SALOV__KI_fotoBorutKra__evec.jpg

Salovčki

Salovčki so krhki piškoti, ki se kar topijo v ustih. Ime so dobili po svinjskem salu, ki mu najprej odstranimo mreno, nato pa ga drobno zmeljemo. Pekle so jih že naše stare mame.

Preberi več

__MORN_fotoBorutKra__evec.jpg

Šmorn

Praženec, carski, tudi cesarski praženec je ena najbolj znanih  sladkih jedi v avstrijski kuhinji. Ta jed je našla pot tudi pot v naše kraje. Pri nas pražencu pravimo šmorn.

Preberi več

__OTO_fotoBorutKra__evec.jpg

Šoto

Vinski šoto je jed iz stepenih rumenjakov, zavretega vina in sladkorja. Šoto, postrežen v lončku, s kosom dobrega domačega kruha, je bil priljubljeno okrepčilo po  napornem kmečkem delu, največkrat med košnjo, ko za kuhanje kosila ni bilo časa. Postregli so ga tudi bolnikom in porodnicam, da bi se jim povrnila moč.

Preberi več

Pečena jabolka

Pečena jabolka, lahko pa tudi hruške, postrežemo kot sladico pri obroku ali kot samostojen prigrizek. Preprosto je včasih najboljše.

Preberi več

HRU__KOVA_IN___KUNDROVA_VODA_fotoBorutKra__evec.jpg

Hruškova in škundrova voda

V Loški dolini so pri vsaki hiši imeli vrt (sadovnjak), kjer so prevladovale jablane in hruške. Znane stare sorte jabolk so: beličnik, krivopecelj, carjevič, kosmač, mošancelj in bobovec.  Med hruškami je bilo največ kočevarc, rjavk, osenic, tepk in moštarc. Lepe  sadeže  so shranili. Iz jabolk, hrušk in sliv so kuhali šnops. Jabolka in hruške pa so tudi posušili na lesah v krušni peči ali v pajštebi, ki so jo imeli skoraj v vsaki vasi. Iz suhega sadja so kuhali tako hruškov kot škundrov kompot, to je kompot iz jabolčnih krhljev, ki jim v nekaterih vaseh pravijo škundri, v drugih pa škorši. Hruškova in škundrova voda, kot so pravili kompotu, sta še posebej prijali ob kmečkih opravilih, v poletni vročini.

Preberi več