Salovčki

Salovčki so krhki piškoti, ki se kar topijo v ustih. Ime so dobili po svinjskem salu, ki mu najprej odstranimo mreno, nato pa ga drobno zmeljemo. Pekle so jih že naše stare mame.

SALOV__KI_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine:

  • 1 kg moke
  • 4 rumenjaki
  • 4 dl belega vina
  • 3 žlice sladkorja
  • sol
  • 50 dag sala
  • sladkor v prahu

 

Priprava:

Iz 65 dag moke, vina, rumenjakov, sladkorja in soli zamesimo gladko testo. Počiva naj eno uro. Medtem  dobro zgnetemo skupaj  salo in 25 dag moke ter oblikujemo tri  kroglice. Ostalo moko uporabimo za posipanje delovne površine.

Testo stresemo na pomokano desko, ga razvaljamo v pravokotnik in namažemo s kepico sala. Najprej ga prepognemo na tretjine, nato pa z nasprotnih strani zapognemo proti sredini. Počiva eno uro. Postopek ponovimo z ostalima kepicama sala. Vsakokrat  pustimo počivati po eno uro.

Testo razvaljamo in narežemo na kvadratke, 7 cm krat 7 cm. Na sredino damo jabolčno marmelado. Nato  kvadratke prepognemo na rutico. Trikotnike zložimo na pekač.

15 minut pečemo pri 190 ºC, nato še 40 minut pa pri 150 ºC. Ohlajene salovčke potresemo s sladkorjem v prahu.