Šmorn

Praženec, carski, tudi cesarski praženec je ena najbolj znanih  sladkih jedi v avstrijski kuhinji. Ta jed je našla pot tudi pot v naše kraje. Pri nas pražencu pravimo šmorn.

__MORN_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine:

  • 0,5 l mleka
  • 4 jajca
  • 0,5 kg moke
  • ščep soli
  • žlica sladkorja
  • žlica masla

 

Beljake stepemo v trd sneg. Zmešamo mleko, rumenjake, moko, sladkor in sol. Narahlo primešamo sneg.

V ponvi stopimo maslo in nanj vlijemo testo. Šmorn pečemo v pokriti ponvi. Ko spodnja stran porumeni, testo z lopatkama obrnemo in zapečemo še po drugi strani. Nato ga z lopatkama natrgamo na koščke.

Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem. Včasih so k šmornu ponudili jabolčni kompot, danes pa ga lahko postrežemo tudi z marmelado ali medom.