Hruškova in škundrova voda

V Loški dolini so pri vsaki hiši imeli vrt (sadovnjak), kjer so prevladovale jablane in hruške. Znane stare sorte jabolk so: beličnik, krivopecelj, carjevič, kosmač, mošancelj in bobovec.  Med hruškami je bilo največ kočevarc, rjavk, osenic, tepk in moštarc. Lepe  sadeže  so shranili. Iz jabolk, hrušk in sliv so kuhali šnops. Jabolka in hruške pa so tudi posušili na lesah v krušni peči ali v pajštebi, ki so jo imeli skoraj v vsaki vasi. Iz suhega sadja so kuhali tako hruškov kot škundrov kompot, to je kompot iz jabolčnih krhljev, ki jim v nekaterih vaseh pravijo škundri, v drugih pa škorši. Hruškova in škundrova voda, kot so pravili kompotu, sta še posebej prijali ob kmečkih opravilih, v poletni vročini.

HRU__KOVA_IN___KUNDROVA_VODA_fotoBorutKra__evec.jpg

Sestavine:

  • suhe hruške
  • škundri
  • voda

Priprava:

Suhe hruške oziroma škundre zvečer namočimo, naslednji dan jih skuhamo v isti vodi. Vode naj bo toliko, da hruške prekrije za manj kot pet centimetrov.

Od tega, katere sorte hrušk imamo in ali so cele ali narezane na krhlje, je odvisen tudi čas kuhanja (drobne kočevarce kuhamo kakšnih 15 minut tepke, moštarce ali rjavke pa seveda dalj časa). Enako velja za škundre. Najbolje, da jih poskusimo. Takrat, ko se zmehčajo, odstavimo.

Kompotov iz suhega sadja ne sladkamo in ne dodajamo začimb ali dišav.