Krompirjevi žganci

Včasih je bil krompir na mizi vsak dan. Pripravljali so ga na različne načine. Ena od jedi iz krompirja so bili krompirjevi žganci. Največkrat so jih skuhali za kosilo. Če jih je kaj ostalo, so jih zvečer popekli in jih imeli še za večerjo. Vsi družinski člani so jedli iz ene sklede. Če si se pri jedi obotavljal, si od mize vstal lačen.

KROMPIRJEVI___GANCI_fotoBorutKra__evec.jpg

 Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 25 dag ostre moke
  • 25 dag mehke moke
  • ocvirki
  • sol

Priprava:

Olupljen in na koščke narezan krompir zalijemo z vodo, ki naj sega štiri prste nad krompirjem, in ga osolimo. Ko je krompir skoraj kuhan, vanj vsujemo moko. S kuhalnico na sredini naredimo luknjo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo počasi še 30 minut. Del kropčka  odlijemo. Nato krompir z moko pretlačimo. Paziti moramo, da ni grudic. Žgance  nastrgamo v skledo in jih zabelimo z ocvirki. Okrog pa lahko nalijemo kropček. Zraven krompirjevih žgancev jemo kislo zelje ali repo.