Kulinarika

Koruzni žganci

Fermentin je bil pomembno živilo za ljudi in živali, zato so ga sadili na vsaki kmetiji. Jeseni se je na njivah obtrgalo koruzne štoke. V štali ali veži so koruzo slačili. Pustili so dva do tri liste, da so po dva štoka zvezali skupaj. Pri tem opravilu so sodelovali vsi družinski člani, razen najmlajših otrok. Pridružili so se jim tudi sosedje. Ob slačenju koruze so peli, si pripovedovali zgodbe in šale. Po opravljenem delu so se okrepčali z dobrotami, ki jih je pripravila gospodinja. Rešte koruze so se sušile pred štalo. Ko se je koruza posušila, so jo v hiši ružili. V enem izmed bližnjih mlinov so jo zmleli.

Preberi več

AJDOVI___GANCI_fotoBorutKra__evec.jpg

Ajdovi žganci

Včasih je bilo v naših krajih veliko njiv, posejanih z ajdo. Iz ajdove moke so pekli kruh in kuhali žgance.

Preberi več

KROMPIRJEVI___GANCI_fotoBorutKra__evec.jpg

Krompirjevi žganci

Včasih je bil krompir na mizi vsak dan. Pripravljali so ga na različne načine. Ena od jedi iz krompirja so bili krompirjevi žganci. Največkrat so jih skuhali za kosilo. Če jih je kaj ostalo, so jih zvečer popekli in jih imeli še za večerjo. Vsi družinski člani so jedli iz ene sklede. Če si se pri jedi obotavljal, si od mize vstal lačen.

Preberi več

SUKANEC_fotoBorutKra__evec.jpg

Sukanec

Sukanec je preprosta zakuha iz različnih vrst moke. Usukanje pomeni drobljenje testa med dlanmi. Pri usukanju testa nastanejo drobljeni sukanci. Sukancu pri nas pravijo tudi beli močnik.

Preberi več

Ječmenov močnik

Ječmenov močnik je jed naših starih mam. Je odličen in zdrav zajtrk ali malica.

Preberi več

Ječmenov močnik

Ječmenov močnik je jed naših starih mam. Je odličen in zdrav zajtrk ali malica.

Preberi več

Češpova kaša

Češpova kaša je prosena kaša s suhimi slivami. To je preprosta mlečna jed. Kaša je zelo zdrav obrok, ki si ga lahko privoščimo za zajtrk ali večerjo. Priljubljena je tudi pri otrocih. Znan je rek: »Mlečna kaša, mati naša, je otroška sladka paša.«

Preberi več